Politisk thriller midt i skuddlinjen

I sin femte sesong er Homeland mer samfunnsaktuell enn noen sinne. Men serieskaperne er stadig mer opptatt av å skape spenning enn å formulere politiske budskap.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Homeland (sesong 5)
Serieskapere: Alex Gansa, Howard Gordon, regissør: Lesli Linka Glatter m.fl., foto: David Klein

 

Den amerikanske tv-serien Homeland er inne i sin femte sesong, og har etter hvert beveget seg et godt stykke fra sitt opprinnelige premiss – uten at det i særlig grad har gått ut over kvaliteten. Denne gang har den dessuten enda mer storpolitisk dagsaktualitet enn i de forutgående sesongene.

Nyinnspilling. Homeland er en «remake» av den to sesonger lange israelske tv-serien Hjemkomsten (Hatufim), om to soldater som returnerer til Israel 17 år etter at de ble tatt til fange i Libanon. I Homelands første sesong, som kom i 2011, blir den amerikanske soldaten Nicholas Brody (Damian Lewis) funnet etter å ha vært «missing in action» i Irak i 2003. Omsider tilbake i hjemlandet tas han imot som en krigshelt, og gjenforenes med sin kone og sine barn – uten at alt nødvendigvis er som da han forlot dem. Det store, spenningsskapende spørsmålet er imidlertid om Brody fortsatt er en lojal tjener av sitt fedreland.
Ikke minst betviles dette av seriens hovedkarakter, den bipolare CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes), som mistenker at Brody er blitt omvendt av Al Qaeda. I sitt forsøk på å avdekke om han går med konkrete terrorplaner, innleder hun etter hvert et forhold med den nå muslimske soldaten – i en handlingslinje som fungerte langt bedre i praksis enn den fremstår på papiret. I hvert fall i to omganger.

Bipolar. I seriens tredje sesong begynte dette premisset å gå på tomgang, og serieskaperne gjorde derfor klokt i å skrive ut Brody før fjerde sesong. Her var serien igjen tilbake i form, nå med forsterket fokus på relasjonen mellom Carrie Mathison og hennes overordnede farsfigur Saul Berenson (Mandy Patinkin), som lå der mer som et bakteppe i de tidligere sesongene. Stadig mer fremtredende ble dessuten den «no bullshit»-effektive CIA-agenten Peter Quinn.
Homeland kom i en periode da det allerede hadde gått inflasjon i kvinnelige tv-karakterer med en psykisk diagnose, i kjølvannet av Millennium-seriens Lisbeth Salander. Men der Stieg Larssons karakter har problemer med å relatere seg emosjonelt til sine omgivelser, må Carrie Mathison ta litium for å holde sitt overdrevent rike følelsesliv i sjakk – og følgelig oppleves hun ikke som noen kopi av Salander. Videre har Carries diagnose beveget seg fra å være hennes store karakterbrist til nærmest å bli et hemmelig våpen: Dersom hun er villig til å ta de ubehagelige konsekvensene av å kutte medisinene, kan hun se sammenhenger klarere.

Hackerangrep. Femte sesong av Homeland utspiller seg hovedsakelig i Berlin – en by som siden den kalde krigens dager har vært et yndet åsted for spionthrillere, i fiksjonen som i virkeligheten. To år har gått siden forrige sesong, og Carrie har forlatt USA og CIA til fordel for tysk kjæreste og jobb i et privat sikkerhetsfirma. Men slike film- og seriekarakterer har det med å bli innhentet av sine gamle liv, og Carrie Mathison er intet unntak. Etter sesongens fem første episoder (som denne teksten er basert på) er hun riktignok ikke tilbake i CIA – tvert i mot har det virket som om krefter innad i organisasjonen har ønsket henne av dage. Men ikke overraskende har hun på ny havnet i sentrum av begivenheter som involverer Berenson, Quinn og flere gamle kjenninger.
Den igangsettende hendelsen for sesongen er et hackerangrep, hvor en mengde CIA-dokumenter som beskriver omfattende ulovlig samarbeid mellom amerikanske og tyske myndigheter, kommer på avveie. For Carrie tar imidlertid den nye og presumtivt tryggere tilværelsen definitivt slutt etter et besøk i en syrisk flyktningleir i Libanon. Her klarer hun å redde sin sjef fra det de først tror er et attentatforsøk på ham – men som hun snart skal få vite at var myntet på henne selv.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL