Politisk teater


The Congo Tribunal viser oss et land omgjort til en krigsskueplass. 

Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 2017-11-10
The Congo Tribunal
Regisør: Milo Rau
(Tyskland/Sveits)

Mens jeg skriver dette, og mens du leser disse ordene, er det en bit av Den demokratiske republikken Kongo (DRC) ett eller annet sted i nærheten av oss begge. Det er faktisk svært sannsynlig at apparatet du leser ordene mine på, inneholder et fragment av dette afrikanske landet. Coltan, niob og kassiteritt er mineraler som er uunnværlige for våre liv i det 21. århundret, fordi de finnes i de fleste elektroniske apparater, og store mengder av dem ligger begravd under Kongos jord.

Å vende om på likningen. Men denne rikdommen er snarere en forbannelse enn en velsignelse. De to siste tiårene har den kongolesiske regjeringen, internasjonale selskaper og lokale militser gjort landet til en krigsskueplass, der hver av de krigførende partene tjener på kaoset – som ingen blir stilt til ansvar for. Den sveitsiske regissøren Milo Raus siste politiske teater-prosjekt, The Congo Trial,  snur om på likningen, om så bare symbolsk. For første gang i historien samles …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal