Politisk motivert dom

En opposisjonspolitiker utfordret Paul Kagame i presidentvalget. Det endte med at Victoire Ingabire ble dømt til 15 års fengsel for «folkemord-ideologi». En rekke uavhengige journalister har også blitt fengslet de siste årene.

Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.

Rundt halvparten av det rwandiske statsbudsjettet er basert på utenlandsk bistand. Norge har siden 1994 gitt nesten én milliard kroner i bistand og støtte til Rwanda, hvorav over 100 millioner de siste fem årene. I samme periode har forholdene for ytringsfrihet og menneskerettigheter blitt vanskeligere. Det fikk den nederlandske statsborgeren, presidentkandidaten og demokratiforkjemperen Victoire Ingabire merke.

Dømt for folkemord-ideologi. Ingabire flyktet fra folkemordet i 1994 til Nederland, utdannet seg innen jus og ble etter hvert lederen for opposisjonspartiet UDF. Partiet har mange støttespillere både i Rwanda og i utlandet. Mange av politikerne lever i eksil, men i 2010 bestemte Ingabire seg for at hun ville reise tilbake for å delta i presidentvalget og utfordre Paul Kagame. Det ble ikke godt mottatt av Kagame og hans myndigheter. Etter at Ingabire uttalte at man må huske på alle ofrene for folkemordet, også de som kom fra hutu-majoriteten, ble hun arrestert, fengslet og dømt. Også advokaten som skulle forsvare henne ble fengslet og ble tvunget til å

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL