Abonnement 790/år eller 190/kvartal

Politisk motivert dom

En opposisjonspolitiker utfordret Paul Kagame i presidentvalget. Det endte med at Victoire Ingabire ble dømt til 15 års fengsel for «folkemord-ideologi». En rekke uavhengige journalister har også blitt fengslet de siste årene.

Rundt halvparten av det rwandiske statsbudsjettet er basert på utenlandsk bistand. Norge har siden 1994 gitt nesten én milliard kroner i bistand og støtte til Rwanda, hvorav over 100 millioner de siste fem årene. I samme periode har forholdene for ytringsfrihet og menneskerettigheter blitt vanskeligere. Det fikk den nederlandske statsborgeren, presidentkandidaten og demokratiforkjemperen Victoire Ingabire merke.

Dømt for folkemord-ideologi. Ingabire flyktet fra folkemordet i 1994 til Nederland, utdannet seg innen jus og ble etter hvert lederen for opposisjonspartiet UDF. Partiet har mange støttespillere både i Rwanda og i utlandet. Mange av politikerne lever i eksil, men i 2010 bestemte Ingabire seg for at hun ville reise tilbake for å delta i presidentvalget og utfordre Paul Kagame. Det ble ikke godt mottatt av Kagame og hans myndigheter. Etter at Ingabire uttalte at man må huske på alle ofrene for folkemordet, også de som kom fra hutu-majoriteten, ble hun arrestert, fengslet og dømt. Også advokaten som skulle forsvare henne ble fengslet og ble tvunget til å

«Alle som forråder landet, må betale prisen, uansett hvor de er»

forlate Rwanda. Ingabire ble dømt i første rettsinstans, og etter at hun anket, ble straffen økt fra 8 til 15 års fengsel i neste rettsrunde. I en Human Rights Watch-rapport om Rwanda fra 2012 kan man lese hva hun ble anklaget og dømt for: « … Formet en væpnet gruppe med mål om å destabilisere landet, delaktighet i terror, konspirasjon mot regjeringen ved hjelp av krig og terrorisme, oppildnet massene til opprør mot regjeringen, folkemord-ideologi og fremprovosering av splittelse.» Dommen har fått massiv kritikk av Human Rights Watch og andre menneskerettighetsorganisasjoner, og beskrives som politisk motivert.

Se hovedsaken «Feilaktig anklaget for folkemord?»

Øystein Windstad
Øystein Windstad
Tidligere journalist i Ny Tid.

Du vil kanskje også like