Politisk korrekt pornobok om fransk undertrykkelse

Da boken kom ut i Paris i fjor, vakte den enten avsky og fordømmelse eller fikk hyllest og hurrarop. Utskjellingen kom fra både aktivistiske feminister og historikere, det samme gjorde applausen.

Sexe, race et colonies er redigert av tre historikere (Pascal Blanchard, Nicolas Bancel, Christelle Taraud), én litteraturviter (Dominic Thomas) og én antropolog (Gilles Boëtsch), alle forskere ved svært anerkjente institusjoner (CNRS, UCLA, Columbia). De fikk med seg 92 andre akademikere for å skrive tekstene til bokens mer enn 1200 illustrasjoner om seksuell undertrykkelse i de franske besettelsene før, under og etter kolonitiden. Men teksten er – dessverre – ikke det viktigste i boken. Det er illustrasjonene – maleriene, fotografiene, tegneseriene, reklamene, plakatene, magasinforsidene og vitsetegningene – som utgjør selve boken; det er det som tar opp plassen, det er det som skaper debatt.

Påkostet

Dette er en bok av dimensjoner: 544 sider i 29×31 cm format, 4,2 kg tung og 65 euro dyr, den har 1200 illustrasjoner som er valgt ut blant 70 000 funnet i offentlige og private samlinger. Den er skrevet av 97 forskere, hvorav 50 kvinner, og avsluttes med mer enn 1500 referanser.
. . .Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

Abonnement kr 195 kvartal