État et religion en Afrique av Bayart

Politikk, spiritualitet og religion under Afrikas sol

Religion får altfor stor plass i analyser av afrikanske konflikter, mener statsviteren Jean-François Bayart.

Avatar
Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 02.01.2019
État et religion en Afrique Karthala
Forfatter: Jean-François Bayart
, Frankrike

Den franske statsviteren Jean-François Bayart var en av redaktørene for boken Religion et modernité politique en Afrique noire, som utkom i 1993. Gjennom en rekke studier fra flere afrikanske land diskuterte boken religionenes rolle i det postkoloniale Afrika. Et av hovedpoengene var å vise hvordan religion og politikk var sammenvevd og hvordan begge deler ble brukt for å skaffe seg materielle privilegier.

Hovedpoenget videreføres i Bayarts nye bok État et religion en Afrique – hvor han også understreker at dette har vært situasjonen siden lenge før kolonitiden. Som i Det gamle testamente står også følgende i årets Bayart-bok: Det er intet nytt under solen.

Raus veileder, nonsjalant forfatter

Undertegnede har vært fascinert av Bayart siden 1993, da også hans The State in Africa ble utgitt. Under et seminar i Leiden tre år senere gikk fascinasjonen over i noe enda sterkere – jeg ble fan. Bayart delte raust av sin kunnskap, kommenterte studentarbeider og ga dem som presenterte papers, positive tilbakemeldinger. Det er derfor med en viss motstand jeg innrømmer at jeg synes franskmannen blir både for generell, teoretisk og nonsjalant i herværende bok. Bayart er en typisk fransk «skrivebordsintellektuell»: svart dress, nystrøket hvit skjorte uten slips, halvlangt hår, et sjarmerende smil og sikker på seg selv. Det er flere tiår siden han tilbrakte tid i Afrika sør for Sahara. Alle hans analyser av det som foregår på kontinentet, er derfor basert på lesning av andre.

Ikke primært religion

Kongolesiske soldater vokter en landingsstripe for FN i Aba, nord i Ituri i 2005. AFP PHOTO / LIONEL HEALING

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.