Politikk som konflikt


Chantal Mouffe lokaliserer flere svake punkter i gjengse tanker om demokrati, men blir selv uklar når hun nærmer seg spørsmålet om menneskerettigheter.

Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 2015-10-14

Chantal Mouffe: Om det politiske. Cappelens Upopulære, 2015

Hvordan tenke politisk? Ifølge den belgiske politiske filosofen Chantal Mouffe er hovedproblemet i dag at vi ikke lenger har en politisk arena som forstås gjennom reell polarisering: Vi tenker i stadig mindre grad politikk gjennom kategorier som «fiende» og «venn» i noen meningsfull grad, hevder hun. Men ethvert politisk ordskifte forutsetter jo en avgrensing fra noen andre som motstandere eller fiender, som hun ganske riktig påpeker. I dag er et «konsensuelt demokrati» basert på rasjonelle vurderinger og dialog – ikke konfrontasjon – dominerende.
Det er dette som har ført oss inn i et uføre i den praktiske politikken, ifølge forfatteren. Både fremveksten av høyresidens mer radikale fraksjoner og økende terrorisme lar seg, i det minste delvis, forklare gjennom undertrykkelsen av uunngåelige konflikter som også, om vi omfavner dem, er produktiv.

Fornuft og …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal