Poetisk om et okkupert folk 

The Heart of the Ocean er en poetisk utforskning av de innfødtes liv på Tahiti og i Fransk Polynesia, og avdekker de fatale etterdønningene av atomprøvesprengninger og kolonisering.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2018-10-01
Ma’ohi Nui, in the Heart of the Ocean My Country Lies

Annick Ghijzelings (Belgia)

Den fransktalende Annick Ghijzelings har skapt kanskje sin mest ambisiøse – og definitivt lengste – dokumentarfilm med Ma’ohi Nui, in the Heart of the Ocean My Country Lies. 

Ghijzelings vever sammen de tre tiårene med franske prøvesprengninger over det polynesiske arkipelet: Mellom 1966 og 1996 ble 193 atombomber sprengt over og under jorden, med opprivende konsekvenser for øyboerne og deres kultur.

Gjennom poetiske fortellerstemmer på både fransk og polynesiske språk, flettes historie, myter og skapelsesberetninger sammen med et bakteppe av betakende nattlige seilaser og skurvete hytter i brakkebyer langs flyplassen, sammen med lange tagninger av lokalbefolkningens tause ansikter. Filmen forteller dermed også en historie fra nåtiden, der det blir klart hvordan franske atomvåpenambisjoner har ødelagt disse øyene. 

«Det var som å bli født inn i en helt ufattelig ny verden. Vi skjønte ikke umiddelbart at dette var farlig, at det ville ødelegge oss.» 

Med sine 112 minutter kunne denne fortellingen om kolonisering og de langvarige følgene av atomprøvesprengningene fremstått enda sterkere med en strengere redigering og strammere innramming. 

Som så ofte er tilfelle i filmer skrevet, regissert, fotografert og redigert av filmskaperen selv, tyder Ghijzeelings’ nære forhold til tematikken og materialet på hennes vegring mot å stramme inn både filmens fokus og lengde. 

Abonnement halvår kr 450

Død som følge av kjernefysisk stråling

Filmen åpner med fengslende stemmer og senere bilder som viser frem de første atomprøvesprengningene 2. juli 1966. En enorm atomsoppsky veltet da opp over Murorora-atollen og etterlot så store mengder radioaktivitet i den skjøre korallkanten og den indre lagunen at strålingen utgjør en fare selv i dag. 

Stemmene til usynlige vitner forteller om hvordan de naivt gledet seg over atomprøvesprengningene som brakte både arbeid og uante rikdommer til Ma’ohi-folket – de innfødte på Tahiti. 

«Det var som å bli født inn i en helt ufattelig ny verden. Vi skjønte ikke umiddelbart at dette var farlig, at det ville ødelegge oss. Vi var bare …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.