Playoff for FIFA?

Av: Tor Dølvik Det norske fotballandslaget for herrer spiller denne uken de to mest avgjørende kampene på flere år. Det handler om playoff mot Ungarn ? sluttspillet for å bli kvalifisert til neste års fotball-EM i Frankrike. Med seier vil begeistringen ta av: «Vi er med, for første gang på 16 år!» Mesterskapet neste år […]

Tor Tor
Dølvik er spesialrådgiver i Transparency International Norge.

Av: Tor Dølvik

Det norske fotballandslaget for herrer spiller denne uken de to mest avgjørende kampene på flere år. Det handler om playoff mot Ungarn ? sluttspillet for å bli kvalifisert til neste års fotball-EM i Frankrike. Med seier vil begeistringen ta av: «Vi er med, for første gang på 16 år!»
Mesterskapet neste år kommer til å engasjere millioner av europeere. Under forrige fotball-EM havnet jeg sammen med en halv million mennesker i sentrum av Berlin, og fulgte en avgjørende kamp mellom Tyskland og Danmark på storskjerm. Det dreide seg om seier og tap i fotball. Rammen var fest og forbrødring i fordragelighet.
Men fotball handler også om konflikt, politikk, makt, penger ? og korrupsjon.

Skandale. Fotball-EM arrangeres av det europeiske fotballforbundet UEFA, som igjen er del av det internasjonale forbundet FIFA. Da EM sist ble arrangert i Frankrike (1984), var Michel Platini kaptein på det franske landslaget. Han scoret ni mål og var mesterskapets største profil. Frankrike vant mesterskapet på hjemmebane. Siden har Platini gjort karriere i fotballpolitikken. Han ble i 2002 medlem av eksekutivkomiteen i FIFA, og har siden 2007 vært president for UEFA. Han er nå en av åtte kandidater som kniver om å bli president i FIFA på den ekstraordinære kongressen i februar neste år. Men i høst ble han suspendert fra all fotball i 90 dager for å ha mottatt irregulære utbetalinger på 17,5 millioner norske kroner av den skandaliserte FIFA-presidenten Sepp Blatter.
FIFA-skandalen har blottstilt korrupsjon på toppnivå i en av verdens største og mest innflytelsesrike organisasjoner. President Blatter er suspendert fra vervet og fra all fotballaktivitet mens han etterforskes for korrupsjon, i likhet med en rekke toppfolk fra fotballføderasjoner i andre verdensdeler. De fleste innser nå at det ikke er tilstrekkelig å bytte ut toppledelsen i FIFA. Vanstyret skyldes ikke bare at enkeltpersoner har misbrukt sin posisjon til egen vinning. Ukulturen og korrupsjonen har vokst frem fordi organisasjonen ikke har sterke mekanismer som kan sikre demokratisk kontroll over makten, pengestrømmene og beslutningsprosessene. Slik sett har FIFA-skandalen fellestrekk med øvrig korrupsjon: Svake institusjoner fører til dårlig styresett, som igjen opprettholder undertrykkende maktstrukturer og svekker folks grunnleggende menneskerettigheter. Økonomiske maktforhold som skaper ulikhet og fattigdom, vedlikeholdes.

FIFAs makt er så stor at den kan kreve at et VM-vertsland endrer lover.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.