Plastikk er havets mareritt

FN anslår at det havner 6,4 millioner tonn søppel i havene hvert år. Mengden søppel i havet tilsvarer 700 ting fra hver av oss – hvert år!

Avatar
Email: karl@bellona.no
Publisert: 16.12.2015

Av: Karl Kristensen

I 1997 var kaptein Charles Moore på vei hjem fra Hawaii seilbåt. I havet utenfor California var båten plutselig omgitt av søppel. En hel uke seilte Moore i denne plastsuppen. Havforskerne hadde lenge mistenkt at det fantes en enorm bakevje av søppel i Stillehavet. Den hadde Moore nå funnet.
I tillegg finnes det fem andre slike søppelansamlinger i verdenshavene. Noen steder er det større mengder plast enn plankton i havet.

Drøm å gjenvinne, mareritt å fange. Plast er et fantastisk materiale. Det er enkelt og billig å lage. Det er lett, motstandsdyktig og kan brukes til alt fra emballasje til bygningsmateriale. Det egner seg også godt for gjenvinning. Men de samme egenskapene som gjør plastikk attraktivt å bruke, gjør det til et mareritt når det ender som avfall som ikke tas hånd om på en forsvarlig måte.
Tre årsaker er spesielt viktige:
1. Plast brytes svært langsomt ned. Plastikken vi lager i dag, vil naturen bruke opptil 500 år på å bryte ned.
2. Plast flyter, og kan derfor transporteres over store avstander.
3. Bølger og sollys maler opp plasten til stadig mindre biter, kalt mikroplast.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer