Pill råttent og helt alminnelig

«Dersom folket virkelig forsto hvordan bankvesenet fungerer, ville det blitt revolusjon i morgen.» – Henry Ford 

Avatar
Olav har lang fartstid fra finansverden bak seg.
Email: heolav@gmail.com
Publisert: 14.07.2016

Joris Luyendijk:
Svømmer med haier
Arneberg Forlag, 2015

 

Joris Lyendijk er en nederlandsk gravejournalist og forfatter med lang fartstid i Midtøsten, blant annet i Gaza. Før avisen The Guardian spurte ham om å dukke ned i Londons finansverden, visste han like lite om bank- og finansinstitusjoner som folk flest; at bankverdenen består av lyssky, grådige menn i mørkeblå Boss-dresser og blankpussede sorte sko, som hele tiden pønsker ut nye måter å tjene seg rike på vår bekostning på. Lyendijk visste at denne bransjen var annerledes i dag enn den gang Mark Twain beskrev bankieren som en person som «på død og liv vil låne deg paraplyen sin – men som vil ha den tilbake så snart han merker de første dråper av regn». Lyendijk visste at han bega seg inn på en arena der hemmelighold og forretninger går hånd i hånd, og hvor løssluppenhet og avsløringer om hvordan systemet egentlig fungerer, ikke bare kan, men garantert vil koste deg jobben.

Ute av kurs. Nærmere to år brukte Lyendijk på å studere London Citys «sjel». Dette var ingen enkel oppgave: Hvor enn han gikk, møtte han låste dører. Skriftlige henvendelser ble enten ikke besvart eller høflig avvist. Det tok tid før Lyendijk forsto at dersom han skulle få noen personlige og åpenhjertige historier om hvordan pengeverdenen fungerer, måtte det gjøres «på bakrommet» – diskret, og med full anonymitet.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer