Pill råttent og helt alminnelig

«Dersom folket virkelig forsto hvordan bankvesenet fungerer, ville det blitt revolusjon i morgen.»
– Henry Ford 

Joris Luyendijk:
Svømmer med haier
Arneberg Forlag, 2015

 

Joris Lyendijk er en nederlandsk gravejournalist og forfatter med lang fartstid i Midtøsten, blant annet i Gaza. Før avisen The Guardian spurte ham om å dukke ned i Londons finansverden, visste han like lite om bank- og finansinstitusjoner som folk flest; at bankverdenen består av lyssky, grådige menn i mørkeblå Boss-dresser og blankpussede sorte sko, som hele tiden pønsker ut nye måter å tjene seg rike på vår bekostning på. Lyendijk visste at denne bransjen var annerledes i dag enn den gang Mark Twain beskrev bankieren som en person som «på død og liv vil låne deg paraplyen sin – men som vil ha den tilbake så snart han merker de første dråper av regn». Lyendijk visste at han bega seg inn på en arena der hemmelighold og forretninger går hånd i hånd, og hvor løssluppenhet og avsløringer om hvordan systemet egentlig fungerer, ikke bare kan, men garantert vil koste deg jobben.

Ute av kurs. Nærmere to år brukte Lyendijk på å studere London Citys «sjel». Dette var ingen enkel oppgave: Hvor enn han gikk, møtte han låste dører. Skriftlige henvendelser ble enten ikke besvart eller høflig avvist. Det tok tid før Lyendijk forsto at dersom han skulle få noen personlige og åpenhjertige historier om hvordan pengeverdenen fungerer, måtte det gjøres «på bakrommet» – diskret, og med full anonymitet.

Mer enn 200 intervjuer senere konkluderer Lyendijk med at folks mistro mot finanssektoren er berettiget. Han tegner et marerittliknende scenario: «Du sitter i et fly og oppdager at det brenner i den ene motoren. Du forsøker å si noe, men flyvertinnen beroliger deg og sier at alt er i orden. Du tror henne nesten, hun er jo så rolig, men det brenner like forbannet der ute. Du strever deg løs og frem til cockpiten for å si i fra. Men der er det tomt, det sitter ingen der.»

Finansfolkene hamstret mat, investerte i gull og planla evakuering av seg selv og familien; noen kjøpte våpen for å kunne forsvare seg dersom samfunnsmaskineriet brøt sammen.

På innsiden. Gjennom media fikk vi med oss hva som skjedde da finans- og meglerhuset Lehman Brothers gikk overende i 2008. Lehman-konkursen viste oss at «liten tue kan velte stort lass». Alt i banksektoren er bygget på tillit. Vi så hvordan denne tilliten plutselig forsvant og hvordan bankfolk, sentralbanker og politikere fikk det travelt med å tilføre nødvendig kreditt for å stoppe et finansielt sammenbrudd. I Norge fikk vi et lite glimt av panikken gjennom DNB-sjef Rune Bjerkes frenetiske sms-er til statsminister Jens Stoltenberg.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

1 kommentar

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.