Personkult og venstreradikalisme

21. desember hvert år legger en endeløs rekke russere ned røde nelliker for å hylle sin helt Josef Stalin. Men hvem legger ned nelliker for de millionene han sørget for å drepe?

Email: jr@jessicaryan.no
Publisert: 2017-10-12
The Wall

Dmitry Bogolubov (Russland)

Diktatoren Josef Stalin styrte Sovjetunionen med jernhånd 1924–1953, og millioner av russere døde som følge av hans politikk. Likevel er det nå rundt 20 prosent av Russlands befolkning som ønsker hans styresett velkommen tilbake.

Man skulle tro at disse stort sett gamle gubber som fremdeles lever på minnene fra sin ungdoms storhetstid, men det er ifølge dokumentaren The Wall er det også en god del ungdommer som ønsker stalinismens gjenkomst.

Religiøs tilbedelse. I Moskva finner du Kreml med æreskirkegården hvor blant annet Jurij Gagarin, Clara Zetkin, Leonid Bresjnev og Josef Stalin ligger begravet. Dette er en dokumentar litt utenom det vanlige – den er filmet foran bysten av Stalin 21. desember 2016 og viser oss hvordan statslederen fremdeles tilbes nærmere 70 år etter sin død.

Dokumentaren er 40 minutter lang. Mesteparten av tiden ser man opptoget foran Stalin-bysten – menneskene som passerer den, og legger ned nelliker og andre ting foran den for å hedre tyrannen. De takker Stalin for at han fremdeles tenker på dem og tar vare på dem. De sverger troskap og lover at alle Stalin-tilhengere atter en gang vil å stå samlet. De viser glede over at sovjetlederen fremdeles er «med dem».

Det er nesten litt skummelt å se folk korse seg foran bysten til en forlengst avdød diktator, som om han var et religiøst symbol. Stalin var definitivt ingen frelser, men besørget, uten at han måtte stå til rette for det, at millioner av mennesker døde. Dessuten har Stalin for lengst blitt «bortvist» fra æresplassen i mausoleet på Den røde plass, og persondyrkelsen av ham ble fordømt allerede på det sovjetiske kommunistpartiets kongress i 1956.

Abonnement halvår kr 450

Hvem er de? Det som skjærer en mest i øynene underveis i filmen er alle de røde skjerfene som står i grell kontrast til de stort sett brune og grå klærne de fleste har på seg. I en situasjon begynner det å hagle med skjellsord – Stalins tilhengere får beskjed om å brenne i helvete, hvorpå en ung mann svarer at de som ikke respekterer Stalin, må dø. Her ser man tydelig hvor denne konflikten kan bære etter hvert som Russland ser ut til å bli stadig mer splittet politisk.

Dokumentaren er noe litt utenom det vanlige – den er filmet …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.