KORONA: Er Europas myndigheter sannferdige med hvor lenge tiltakene vil kunne vare? For man kan vel ikke sperre inne en befolkning i 12–18 måneder, innen en vaksine er utviklet?

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2020-04-01

Den kjente italienske filosofen Giorgio Agamben har advart mot myndigheters håndtering av koronapandemien. Han ser for seg «ekstremt alvorlige etiske og politiske konsekvenser» fremmet av det nye sikkerhets- og beredskapsregimet. Han er redd for hvordan statsmakter utnytter krisen til mer totalitær kontroll og «biopolitikk», men ikke minst dreier det seg om hva slags liv vi står igjen med når livet stort sett skal dreie seg om å overleve – som et «nakent liv» («bare life» fra hans Homo Sacer-serie).

AgamBen
Agamben

Kritikken mot ham etter disse uttalelsene han gjorde i både italienske il Manifesto og franske Le Monde, er at han ikke tar hensyn til «de andre», det vil si de svakeste som er mest utsatt for å dø. Nettopp grunnen til myndighetenes helsemessige tiltak mot korona-viruset.

Men Agambens innsigelser mot myndighetene kan ikke bare feies vekk. For samtidig må vi ikke være naive, da virus-pandemien nok vil bli langvarig. Er Europas myndigheter sannferdige med hvor lenge tiltakene vil kunne vare? For man kan vel ikke sperre inne en befolkning i 12–18 måneder, innen en vaksine er utviklet? Og vel så viktig er spørsmålet om hvorvidt kuren kan bli verre enn sykdommen.

Tallene

Så hvor går vi? I april kan antall smittede globalt øke eksplosivt fra en million og oppover. Selv om vi i vår tid nok ikke får tilstander som under spanskesyken – der 500 millioner ble smittet og rundt 50 millioner døde (fjerdeparten av verdens befolkning ble smittet mellom 1918 og 1920).

Interessant å merke seg med all mediedekning døgnet rundt den siste tiden er også hvor mye oppmerksomhet de tross alt få norske dødsfallene får i forhold til at det årlig dør 900–1700 mennesker i Norge av lungebetennelse fra sesonginfluensa, 4–5 daglig. Og normalt dør det 115 mennesker hver eneste dag her til lands.


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?