En periferi så perifer at det er ufattelig

Ghostland. Regi: Simon Stadler

Ghostland.
Regissør: Simon Stadler
()


Ghostland er en antropologisk dokumentar og roadmovie av høy kunstnerisk kvalitet – men tillitsforholdet mellom filmskaper og publikum skurrer.

Ghostland er en tysk dokumentarfilm som delvis tar utgangspunkt i hverdagslivet hos en urbefolkningsgruppe i Namibia, nærmere bestemt Ju/›Hoansi-stammen, som har livnært seg av jakt og sanking i Kalahariørkenen Namibia i 25 000 år. Delvis beskriver filmen en reise enkelte representanter for stammen foretar sammen med Walter, som arbeider for en frivillig organisasjon og filmteamet.

Werner, en svært sympatisk representant for en ikke navngitt frivillig organisasjon, stiller angivelig en buss til rådighet for en gruppe som har gått med på å utforske nasjonen de utgjør en svært ubetydelig del av: Namibia.

Reisen er initiert av den frivillige organisasjonen. Ideen til filmen er utarbeidet av av Simon Stadler og Sven Methling. Stadler er utdannet «historisk etnolog» og Methling er samfunnsgeograf. Catenia Lermer, interiørarkitekt og sanger, er kreditert som medregissør. Resultatet av reisen er en antropologisk film som også har høy kunstnerisk kvalitet.

Fra innledningens første sekunder konfronterer filmskaperne oss med et kulturelt havari. Vi blir presentert for en gruppe voksne og barn iført buskfolkets «tradisjonelle» klær; mer eller mindre nakne individer kun ikledd lendekleder som dekker de mest private delene av underlivet. Denne gruppen i all sin menneskelige nakenhet står utenfor et høyt gjerde og ser åpenbart for første gang et stort passasjerfly lande på en flyplass. Dette kulturhavariet blir formidlet i form av Ju/›Hoansi-folkets lune, humoristiske og dypt empatiske måte å betrakte de …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte