En periferi så perifer at det er ufattelig

Ghostland. Regi: Simon Stadler

Ghostland er en antropologisk dokumentar og roadmovie av høy kunstnerisk kvalitet – men tillitsforholdet mellom filmskaper og publikum skurrer.

Ghostland.

Simon Stadler

Ghostland er en tysk dokumentarfilm som delvis tar utgangspunkt i hverdagslivet hos en urbefolkningsgruppe i Namibia, nærmere bestemt Ju/›Hoansi-stammen, som har livnært seg av jakt og sanking i Kalahariørkenen Namibia i 25 000 år. Delvis beskriver filmen en reise enkelte representanter for stammen foretar sammen med Walter, som arbeider for en frivillig organisasjon og filmteamet.

Werner, en svært sympatisk representant for en ikke navngitt frivillig organisasjon, stiller angivelig en buss til rådighet for en gruppe som har gått med på å utforske nasjonen de utgjør en svært ubetydelig del av: Namibia.

Reisen er initiert av den frivillige organisasjonen. Ideen til filmen er utarbeidet av av Simon Stadler og Sven Methling. Stadler er utdannet «historisk etnolog» og Methling er samfunnsgeograf. Catenia Lermer, interiørarkitekt og sanger, er kreditert som medregissør. Resultatet av reisen er en antropologisk film som også har høy kunstnerisk kvalitet.

Fra innledningens første sekunder konfronterer filmskaperne oss med et kulturelt havari. Vi blir presentert for en gruppe voksne og barn iført buskfolkets «tradisjonelle» klær; mer eller mindre nakne individer kun ikledd lendekleder som dekker de mest private delene av underlivet. Denne gruppen i all sin menneskelige nakenhet står utenfor et høyt gjerde og ser åpenbart for første gang et stort passasjerfly lande på en flyplass. Dette kulturhavariet blir formidlet i form av Ju/›Hoansi-folkets lune, humoristiske og dypt empatiske måte å betrakte den utviklingen de ufrivillig er en del av på, og de situasjonene de kommer opp i ved å delta på reisen som er igangsatt av den tyske frivillige organisasjonen.

Ingen belønning. Filmskaperne tilbyr publikum bevegelige bilder og lyd fra en periferi som er så perifer at det nesten er ufattelig. Trioen maksimerer den brechtianske fremmedgjøringseffekten ved at replikkene i filmen mer eller mindre utelukkende er fremført på Ju/›Hoansienes språk og formidlet med engelsk undertekst. Denne fremmedggjøringen fordobles av at Ju/›Hoansiene også fremstilles som fremmede i sitt eget liv.

Ghostland er en morsom film, fordi kontrastene som vises er absurde. Idet Ju/›Hoansi-reisefølget ankommer et hotell bygget ved et felt av helleristninger hogget i fjellet av Ju/Hoansienes forfedre – et helleristningsfelt under beskyttelse av UNESCOs verdensarvprogram – tydeliggjøres overraskende skillelinjer. Ikke mellom afrikanere og europeere, men mellom nasjonale og internasjonale organisasjoners fetisjering av spor etter tidligere tiders urbefolkning side om side med den totale nedvurderingen av samtidens mennesker som lever en tradisjonell urbefolkningslivsstil. Hotellet er innrettet på luksusbehovene til pengesterke besøkende. Etablissementets betjening og gjester later til å betrakte reisefølget fra Ju/›Hoansi-stammen med avmålt forakt.

Kulturhavariet blir formidlet i form av Ju/›Hoansi-folkets lune, humoristiske og dypt empatiske måte å betrakte den utviklingen de ufrivillig er en del av på.

Ghostland er også en trist fim, ubehagelig trist, fordi filmens implisitte intensjon later til å være å dokumentere en slags belønning for Ju/Hoansi-stammen – deler av denne gruppen går nemlig med på antropologenes forestillinger om at kunnskap kan forbedre bytteforholdet eller kontraktsforholdet mellom sterke og svake parter. I løpet av filmen blir det tydeligere og tydeligere at også filmskaperne, til tross for at de holder fast ved en på forhånd uttenkt dreiebok, også eksponerer kritisk selvrefleksjon over hvilken innvirkning reisen og filmatiseringen av reisen faktisk har. Forventningen om en belønning innfris ikke.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.