Pentagon, Watergate …


Historien om Washington Post, og Nixons angrep, minner om president Trumps utskjelling av pressen. Kritikk av skjult maktmisbruk rammes i dag på flere måter.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2018-02-01

Dokumentarfilmen The Newspaperman: The Life and Times of Ben Bradlee (HBO Nordic) handler om Washington Posts sjefredaktør (1968–1991) og aviseier Katherine Grahams kamp for en fri presse. Også Steven Spielbergs The Post, med premiere denne måneden, tar for seg disse to hovedkarakterene, her spilt av Tom Hanks og Meryl Streep. Mens Spielbergs film holder seg til avsløringen av The Pentagon Papers (Vietnamkrigen), inkluderer den omfattende dokumentaren også den påfølgende Watergate-saken som til slutt felte president Nixon. Begge filmer bruker originale telefonopptak av Nixon fra 70-tallet (offentlige etter Watergate), der han skjeller ut Washington Post og redaktøren, mens pressetalsmannen anklager avisen for shoddy journalism – «falske nyheter». Presidenten gjorde det usedvanlige å ta i bruk jussen og stoppet selveste New York Times – som var først ut med avsløringene – fra å publisere mer fra de 7000 stjålne sidene om regjeringens Vietnam-hemmeligheter, «av hensyn til rikets sikkerhet». Bradlee/Graham i Washington Post våget likevel å gå videre med offentliggjøringen, med risiko for begge å havne i fengsel grunnet forakt for retten. Høyesterett frikjente imidlertid avisen ut fra grunnlovens First Amendment – om ytringsfriheten.

I dag er president Trumps utskjelling av pressen og president Obamas innbitte jakt på varslere klare paralleller til ovennevnte saker. Men hva er det som står på spill? Hvilke konsekvenser har avsløringene? Som Bradlee en gang sa: «Sannheten er aldri så farlig som en langvarig løgn. Jeg tror virkelig sannheten frigjør oss.»

Forsvarsminister (1961–68) Robert McNamara valgte å undersøke USAs engasjement i Vietnam, som dokumenterte at administrasjonen tidlig ble klar over både at krigen ikke kunne vinnes, og at kommunister på den andre siden av kloden ikke kunne nedkjempes. For Daniel Ellsberg, som arbeidet med Pentagon-rapporten for McNamara, ble det rett og slett for mange løgner; sannheten måtte frem. Den tidligere vietnamsoldaten tok først forholdene opp internt – slik også Edward Snowden gjorde tiår senere – men fikk ingen reaksjoner. Derfor gikk han til pressen.

Pentagon-papirene viste at USAs indre regjering tilla sørvietnamesernes frihet bare 10 prosent …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?