Penger og lik i Sarkozys kjølvann 


De franske journalistene Arfi og Laske graver i de egentlige årsakene til bombingen i Libya i 2011. 

Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 2018-03-01
Avec les compliments du guide. Sarkozy-Kadhafi, l’histoire secrète
Forfatter: Fabrice Arfi & Karl Laske
Forlag: Fayard, Frankrike

Mens Jan Petersen og hans lille team gransker Norges bombing i Libya, har journalistene Fabrice Arfi og Karl Laske vist med stor tålmodighet og detaljert kildegransking at «beskyttelse av sivile» bare var en unnskyldning for å bli kvitt den uberegnelige Gaddafi i 2011. Det å hindre at Gaddafis økonomiske bidrag til Sarkozys valgkamp ble kjent, var en av de viktigste grunnene. Arfi og Laske argumenterer for at Al Jazeeras blodbadreportasjer ble brukt for å påvirke folkeopinionen i Vesten til å kreve konkret handling fra sine folkevalgte. Konkret handling ble det da FNs sikkerhetsråd tok i bruk «Responsibility to Protect» og vedtok resolusjon 1973 om beskyttelse av sivile i Libya. I ettertid vet vi alle hvor lite klokt dette var.

Krim fra virkeligheten. Boken er bygget opp som en spenningsroman på nesten 400 sider. Hadde ikke teksten vært spekket med fotnoter, ville jeg tenkt at journalistene overdrev kraftig. Men den virkeligheten forfatterne beskriver, overgår de fleste James Bond-filmer. Ett kapittel er viet arrestasjonen av daværende president Sarkozys fortrolige ambassadør Boris Boillon, kalt «Sarko-boy» i franske medier. Han ble stoppet av franske tollere på Gare du Nord i Paris med 350 000 euro og 40 000 dollar i cash og senere dømt for korrupsjon og hvitvasking. Et annet er viet Gaddafis tidligere oljeminister Choukri Ghanem, som ble funnet druknet i Donau 29. april 2012. Dagen før offentliggjorde nettstedet Mediapart, hvor forfatterne arbeider, et dokument som viser at Sarkozy fikk 50 millioner euro av Gaddafi for å finansiere presidentkampanjen sin i 2007. Kapittelet viser at Ghanems død sannsynligvis var et drap heller enn en tilfeldig hjertestans. Ghanem skulle etter sigende ha overført 30 millioner fra det libyske oljeselskapet til Sarkozys kampanje. I parentes er jeg fristet til å nevne at Ghanem også signerte avtalen mellom den norske gjødselgiganten Yara og Libya om et felles selskap med base i Tripoli ganske nøyaktig to år før de norske jagerflygerne bombet Tripoli i mars 2011. I 2014, da Yara ble dømt for korrupsjon i Libya, inkluderte bevisene utbetalinger på fem millioner dollar til Ghanems sønn i Sveits.

Gaddafi truet Frankrikes innflytelse i Afrika både ved å investere i nabolandene og ved å gi dem rundhåndet økonomisk bistand.

Spenningsroman, ja visst. Men dette er også gravejournalistikk av ypperste klasse. Jeg konsentrerer anmeldelsen om den …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal