Skal vi ønske lokale valutaer velkommen, sånn som Bristol har sine egne Bristol-pund? FOTO: Creative Commons Bristol Pound, alister.

Dugnad og borgerlønn til glede for fattig og rik?


Er det på tide å erstatte det økonomiske mennesket med det økologiske eller kanskje innføre en egen valuta for bydelen Tøyen på Oslos østkant i samme slengen? 

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2016-07-14

«Ja, de penga, ja, de penga, er til bekymring for fattig og for rik.» Slik går refrenget i trubadur Vidar Sandbecks en gang så populære «Pengegaloppen», en vise om en mann som ble svært opptatt av å telle det han hadde. Til slutt tok nervene overhånd, hjertet sviktet og ned i jorda med’n.

Penger sikrer oss på mange vis, men skaper også problemer. Og i dagens verden har vi mange problemer og kriser utover de personlige. Er det noe galt med systemet vårt som leder til disse globale krisene? Er innretningen og jakten på mer profitt i seg selv et problem? Finnes det bedre og nye alternativer til dagens pengesystem? Ja, mener et knippe aktivister og organisasjoner, som jeg fikk gleden av å observere da de møttes i Oslo i vår. Møtet het «Beyond Money», var initiert og støttet av Qui Share, So Central, Cultura Bank, Qoin og Oslo Business Region. Bortsett fra sistnevnte er dette sannsynligvis ukjente navn for folk flest, men gjennom foredrag og workshops over to dager ble konkrete initiativer satt på kartet. Noe er på gang.

Snart tolv. «Klokka er tre minutter på tolv. Et av hovedproblemene er at vi driver våre høyere undervisningsinstitusjoner som om de var frittstående siloer. Alle fag for seg. Det er for lite tverrfaglighet.»

Ove Jacobsens syngende nordlandsdialekt duver lekent blant tilhørerne. Professor Jacobsen ser ut som den inkarnerte gamle raddis, med hestehale og kul fremtoning. Men budskapet er dødsseriøst. Over mange år har han vært med på å bygge opp et eget miljø rundt fagfeltet økologisk økonomi ved Høgskolen i Bodø og Universitetet i Nordland.

«Når vi bedriver en feilaktig historiefortelling, blir også fremtiden vår feil,» sier Jacobsen, og siterer den alternative amerikanske økonomen David Corten. Jacobsen forholder seg nøkternt til FNs egne utregninger, som sier at om vi fortsetter utviklingen i dagens retning, vil vi trenge to kloder innen 2050. Med andre ord: Dagens system, basert på neoliberale verdier og lineær vekst, kan ikke fortsette. Det er et demokratisk problem. Frie markeder bestemmer over staten, og en mekanistisk tenkemåte gjør at lokale kulturer forvitrer og naturen mister verdi. Naturen blir atomisert, delt opp i biter, og solgt, slår Jacobsen fast.

Abonnement kr 195/kvartal

Derfor er et nytt økonomibegrep nødvendig. En økologisk økonomi. Vi må få frem «det økologiske menneske» fremfor «det økonomiske mennesket». Ergo hilser akademikeren Jacobsen nye lokale valutaer …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?