Naomi Klein: This Changes Everything

Naomi Klein og regissørektemannen Avi Lewis sikter høyt med This Changes Everything. Men hvor mye kan egentlig en film forandre?

AFP PHOTO/Stan HONDA
hannegideonsen
Arbeider med miljø og økologi. EPost hannegide@gmail.com

Penga eller livet

Siden Klein ga ut boka No Logo rundt årtusenskiftet, har den canadiske forfatteren og aktivisten vært en av de ledende antikapitalistiske stemmene, og et viktig navn for den såkalte antiglobaliseringsbevegelsen. De som kjenner til den, bør også kjenne igjen retorikken og sykdomsbildet dokumentaren This Changes Everything presenterer: Det er Folket mot Kapitalkreftene, David mot Goliat, og Kapitalismen mot Klimaet.

thisEn annen historie. Filmen følger Kleins research til sin siste bok, som deler filmens navn. Reisen går fra Canada til England, Kina, India, Hellas, USA og Tyskland, mens forfatteren jakter på en annen historie om menneskeheten enn den der vi er grådige, korttenkte og egoistiske. For hvis dette er alt vi er, finnes det ikke håp hverken for klimaet eller oss. Menneskenaturen kan vi nemlig ikke forandre – men Kleins tese er at om vi kan forandre historien om hva mennesket er, kan vi også berge oss selv og planeten. Det vi må kvitte oss med er fortellingen der vi sitter på toppen av pyramiden, høyt hevet over naturen.
Røttene til denne historien mener Klein å finne i opplysningstiden, da vitenskapen erstattet «Moder Jord»-begrepet med «Maskineriet Jorden». Det mekanistiske verdensbildet forandret hvordan vi så på omgivelsene våre, og med den industrielle revolusjonens oppdagelse og konsum av fossilt brennstoff, tok vi det endelige steget ut av naturen og ble dens herskere og erobrere. Men som orkanene Sandy og Katrina viste oss, og det nylige og lokale uværet Tor: Naturen er sterkere enn oss, og spiller vi ikke på lag, risikerer vi å bli «kastet ut for dårlig oppførsel», for å si det med Kleins egne ord.

Vekstmaskinen. Likevel lar vi landeplagen kapitalismen med sin stormannsgale vekstmaskin fortsette sin ferd over Jorden, der den sluker alt den kommer over av fossile verdier. I Canadas en gang uberørte boreale urskog sluker den «overbelastningen» – trærne, mosen, jorda – for å hente ut verdifull olje fra tjæresanden. I Hellas vil den tømme fjellet for gull. I India vil den bygge kullkraftverk på fattige bønders og fiskeres jord. I Kina ofrer den ren luft for økt produksjon og velferd. Men overalt kjemper folk imot – og dét er den andre fortellingen Klein vil at vi skal ta til oss. Dette er historien om mennesket som ser verdien av naturen som noe annet enn potensielle dollar og yen – mennesket som lever i pakt med miljøet og vet at godene Jorden har produsert gjennom millioner av år, ikke tilhører oss.
Derfor kjemper Beaver Lake Creek-stammen i Canada mot oljeselskapet som presser seg på, akkurat som de unge bøndene i Montana kjemper mot både oljeselskaper og kullkraftverk som ønsker å kapitalisere på den fossile energien som finnes under statens rullende gressletter. Innbyggere i Halkidiki protesterer mot gruveselskaper der, mens fattige indere i Sompeta slåss med nebb, klør og innbitte blikk mot kullkraftverket i området. «Vi vet at et tilbud fra dem er et engangstilbud. Vi kommer til å måtte bli tiggere eller flytte inn til byene,» sier en av de lokale fiskerne.
Og i Kina begynner den unge, voksende middelklassen å innse at ren luft ikke er til salgs. Kina dras frem som den store synderen i klimasaken, og myndighetene vil gjerne skjule problemet, blant annet gjennom sensur, som da de tok ned smogfilmen Under the Dome etter at den i en knapp uke rakk å bli sett over 200 millioner ganger. Men også her finnes det en parallell historie å fortelle: Solcellepaneler blir rimeligere og vanligere, og Beijing skal i 2016 rive sitt siste kullkraftverk. Som i resten av verden pågår det en dragkamp mellom det å sikre økonomien her og nå, og det å tørre å gå i en ny, fornybar retning der vi har håp om å holde temperaturen på planeten innenfor levelige rammer.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.