Paven mot atomvåpen

Vatikanet gir ikke lenger noen moralsk aksept for en militær atomavskrekkings-doktrine.

Ingeborg Breines

Vatikanet inviterte 10.–11. november til konferansen Planer for en verden uten atomvåpen og for full nedrustning. Her fordømte Pave Frans ikke bare bruk og trussel om bruk av atomvåpen, men også det å eie atomvåpen. Dette er nytt, historisk og modig. Vatikanet gir ikke lenger noen moralsk aksept for en militær atomavskrekkingsdoktrine.

Vatikanstaten var blant de første som ratifiserte FNs nye traktat mot atomvåpen. Men de ni atomvåpenlandene og de/vi som er under NATOs atomvåpenparaply prøver å underminere denne traktaten allerede før den trer i kraft. Konferansen var derfor høyst betimelig, også i relasjon til konfrontasjonen mellom USA og Nord-Korea.

Konferansens leder Kardinal Turkson sa følgende: «Det er forståelig at folk som er redde ber om mer sikkerhet og trygghet, men svaret er ikke spredning av mer masseødeleggelsesvåpen. Det fører ikke bare til sikkerhetsproblemer, men reduserer landenes finansielle muligheter til å investere i det som fremmer varig fred, som helse, arbeidsplasser og omsorg for miljøet.»

Kirkeledere, fredsaktivister, politikere, diplomater, akademikere og studenter drøftet de neste tiltakene for en verden uten atomvåpen. Elleve nobelfredsprisvinnere deltok. ICAN, Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, som får Nobels fredspris i år, var representert ved sin svenske leder Beatrice Fihn. Norge var med på å initiere prosessen som ledet frem til atomvåpenforbudet i FN og ga i begynnelsen betydelig støtte til ICAN. Men Norge hadde ingen offisiell representant på konferansen.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.