Påskeopprør mot skandinavisk plantasje

I påsken okkuperte tusenvis av jordløse bønder eukalyptusplantasjer eid av blant annet Erling Lorentzens selskap Aracruz Celulose i Brasil.

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Tidlig om morgenen 6. april stormet 2500 jordløse bønder inn og okkuperte et 25 hektar stort område av eukalyptusplantasjene til selskapet Veracel Celulose i delstaten Bahia i Brasil.

Utstyrt med machetekniver og langøkser hugget de i løpet av et par timer ned fire hektar med eukalyptustrær, som okkupantene brukte til å bygge hus. Etter dette fortsatte de med å rydde plantasjeskog for å dyrke mais, maniok og bønner.

Meldingen om den største okkupasjonen i regi av bevegelsen for de jordløses rettigheter (MST) i Bahia nådde raskt de største avisene i Brasil – og eierne av Veracel; Erling Lorentzens gigantiske selskap Aracruz Celulose og det svensk/finske selskapet Stora-Enso.

– Kan ikke vente lenger

De to selskapene har investert over en milliard amerikanske dollar i Veracel i form av en ny cellulosefabrikk under bygging og 96.000 hektar med eukalyptusplantasjer i den sørlige delen av Bahia.

– Vi kan ikke vente lenger. President Lula gir bare løfter, var budskapet til MSTs talsmann for okkupantene, ifølge den brasilianske avisa Folha de São Paulo.

Ifølge MST og Bevegelsen mot grønn ørken – en sammenslutning av en rekke organisasjoner som ser på monokulturelle eukalyptusplantasjer som ødeleggende for miljø og mennesker – er Veracel med sin beslaglegging av store landområder en hindring mot landreformer i området.

Okkupasjonen av selskapets plantasjer bunner i en dyp misnøye med regjeringen Lulas landreform. Myndighetene har planer om å bruke en milliard dollar for å bosette rundt 60.000 jordløse familier. Men ifølge MST er reformen av forskjellige grunner paralysert.

Dagen etter at okkupantene begynte å svinge sine økser og machetekniver, innrømmet Veracel at 3500 jordløse hadde slått seg ned i deres eukalyptusplantasjer.

Til avisa Jornal do Brasil krevde selskapets president, Vitor Manoel da Costa, at Lula og regjeringen resolutt måtte gripe inn mot denne «trusselen mot demokrati». Hvis ikke ville aksjonen skade Brasils omdømme hos det internasjonale næringslivet.

Dagen etter, på Skjærtorsdag, innledet myndighetene forhandlinger med MST og okkupantene i Bahias hovedstad, Salvador.

Sterkt press

Presset fra Veracel for å få en slutt på okkupasjonen var meget stort, og frykten for bruk av vold mot okkupantene var i høyeste grad til stede. Resultatet ble at aksjonistene på Langfredag gikk med på å forlate Veracels områder. I bytte fikk MST løfter om en jordreform i det sørlige Bahia hvor 30.000 hektar i løpet av inneværende år skal settes av til å bosette jordløse familier.

Ifølge organisasjonen FASE, som er med i Bevegelsen mot grønn ørken, vil så mange som 1500 familier kunne bosettes i henhold til denne avtalen.

Miguel Rosetto, statsråden for landreformer i Brasil og en av de mest progressive i Lulas regjering, imøtegikk presidenten i Veracels beskyldninger om at okkupantene skadet demokratiet. I stedet erklærte han at okkupasjonen var et resultat av stor sosial vold og urettferdighet på landsbygda i Brasil.

Ifølge MST og miljøbevegelsen viser det sterke presset fra den brasilianske eliten mot Lula og hans regjering hvor redde store multinasjonale selskaper, som norske Aracruz og svensk/finske Stora-Enso, er for å miste kontroll over sine ressurser – i denne sammenheng eukalyptusplantasjer.

---
DEL

Legg igjen et svar