Parallelle liv på Vestbredden 

Avner Faingulernts to filmportretter er en påminnelse om at et fødested kan utgjøre forskjellen mellom himmelen og helvete.  

Fafner er fast kritiker i Ny Tid. Bosatt i Tel Aviv.
Email: fafner4@yahoo.dk
Publisert: 2018-10-01
In the Desert: Omar’s Dream og Avidan’s Dream

Avner Faingulernt (Israel)

Den israelske filmskaperen Avner Faingulernt har tilbrakt fire år i det fjellendte landskapet sør på Vestbredden. Resultatet er to filmer som forteller to parallelle historier om to forskjellige familier, der mye likevel er likt. I den første følger vi den palestinske gjeteren Omar og hans nærmeste; i den andre den israelske bosetteren Avidan og hans gravide kone, en liten gruppe medhjelpere og geitene og sauene deres. 

«Jeg elsket å besøke begge verdenene. Jeg så ingen interaksjon, og ingenting som forbandt dem. Men kanskje er dette begynnelsen på noe allikevel,» sa regissøren etter visningen på Docaviv filmfestival i Tel Aviv i mai. 

Likheter under ulike forhold

Omar kommer fra den store landsbyen Yatta sør på Vestbredden, men flytter til et mer avsidesliggende strøk. Han vil bosette seg på det landet hans beduinfamilie har eid i generasjoner, for å leve tettere på sin «stamme». Den nye tilværelsen er krevende, og etter å ha tilbrakt den første bølgen med tordenvær under et teppe av plast, innser Omar at han behøver et skikkelig hjem. Han bygger sitt primitive murhus om natten for å unnslippe blikket til de israelske soldatene som kontrollerer området. 

«Araberne forstår ikke landet, de er ikke knyttet til det.»  

Bosetteren Avidan er på sin side et veritabelt hippieideal, som ønsker å unnslippe den materialistiske urbane livsstilen for å tilbringe tiden med dyrene sine og en gitar på en steinete høyde. Hjemmet hans er en forlatt trebygning som han og kameratene hans har renovert i fullt dagslys – en relativt typisk bosetterutpost. 

De to familiene bygger sine drømmer under liknende værforhold. Og i begge tilfeller finner de liknende løsninger på problemene sine – for eksempel sover de på madrasser på taket når sommertemperaturen blir uutholdelig. Tilfeller som Omars og Avidans er uvanlige, noe som understreker likhetene mellom de to. Forbindelsen illustreres også gjennom bruken av farger – for eksempel blodets betydning etter at begge har slaktet en geit. 

Abonnement halvår kr 450

Brutal virkelighet i vakkert landskap

Forskjellene er mest åpenbare på det politiske området. Ifølge den …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.