Parallelle liv på Vestbredden 

Avner Faingulernts to filmportretter er en påminnelse om at et fødested kan utgjøre forskjellen mellom himmelen og helvete.  

Hans Henrik Fafner
Fafner er fast kritiker i Ny Tid. Bosatt i Tel Aviv.
Email: fafner4@yahoo.dk
Publisert: 01.10.2018
In the Desert: Omar’s Dream og Avidan’s Dream

Avner Faingulernt (Israel)

Den israelske filmskaperen Avner Faingulernt har tilbrakt fire år i det fjellendte landskapet sør på Vestbredden. Resultatet er to filmer som forteller to parallelle historier om to forskjellige familier, der mye likevel er likt. I den første følger vi den palestinske gjeteren Omar og hans nærmeste; i den andre den israelske bosetteren Avidan og hans gravide kone, en liten gruppe medhjelpere og geitene og sauene deres. 

«Jeg elsket å besøke begge verdenene. Jeg så ingen interaksjon, og ingenting som forbandt dem. Men kanskje er dette begynnelsen på noe allikevel,» sa regissøren etter visningen på Docaviv filmfestival i Tel Aviv i mai. 

Likheter under ulike forhold

Omar kommer fra den store landsbyen Yatta sør på Vestbredden, men flytter til et mer avsidesliggende strøk. Han vil bosette seg på det landet hans beduinfamilie har eid i generasjoner, for å leve tettere på sin «stamme». Den nye tilværelsen er krevende, og etter å ha tilbrakt den første bølgen med tordenvær under et teppe av plast, innser Omar at han behøver et skikkelig hjem. Han bygger sitt primitive murhus om natten for å unnslippe blikket til de israelske soldatene som kontrollerer området. 

«Araberne forstår ikke landet, de er ikke knyttet til det.»  

Bosetteren Avidan er på sin side et veritabelt hippieideal, som ønsker å unnslippe den materialistiske urbane livsstilen for å tilbringe tiden med dyrene sine og en gitar på en steinete høyde. Hjemmet hans er en forlatt trebygning som han og kameratene hans har renovert i fullt dagslys – en relativt typisk bosetterutpost. 

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer