Panikkens tidsalder

Sivilisasjonens undergang er et tema som krever en viss takt og diskresjon. Hvor lett kan ikke et forsøk på å ta opp temaet forfalle til en banalisering, til overfladisk kynisme, et oppgitt trekk på skuldrene? Eller motsatt: til panikk, svartmaling, kollektive samvittighetssjokk, profetisk samfunnsrefselse og misantropi? To bøker fra Polity forsøker med ulike strategier å få et grep på situasjonen.

Pablo Servigne og Raphaël Stevens

Den ene utgivelsen, How Everything Can Collapse av Pablo Servigne og Raphaël Stevens, velger som tittelen antyder, en nøkternt stadfestende form – om enn undertittelen «en håndbok for vår tid» i seg selv er dramatisk og urovekkende. Det man på engelsk omtaler som et «crash course», kunne i denne sammenhengen oversettes med betegnelsen «kollisjonskurs», hvis ordspillet kan tillates. Det grunnkurset Servigne og Stevens tilbyr, er nettopp en serie leksjoner for å forberede oss på den verst tenkelige ulykke – en global sivilisasjonskollaps. Det dreier seg dermed ikke bare om klima eller miljøtrusler, men om grunnlaget for hele vårt tekno-industrielle og økonomiske maskineri, den moderne verden slik vi kjenner den. De fem første kapitlene beskriver sivilisasjonen som en akselererende bil som også har motorproblemer og dessuten kjører av veien med låst ratt, mens kjøretøyet selv begynner å falle fra hverandre.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

Abonnement kr 195 kvartal