Palme øker Vietnam-støtten – økonomiske US-represalier?


ORIENTERING 11.10.1969 Etter at Sverige har bestemt seg for å gi omfattende økonomisk støtte til oppbyggingen av Nord-Vietnam, starter de amerikanske straffetiltak en ny runde.

Email: abo@nytid.no
Publisert: 2019-10-01

Da Olof Palme i fjor gikk i demonstrasjonstog sammen med en nordvietnamesisk ambassadør, reagerte USA raskt med å trekke tilbake sin ambassadør fra Stockholm. Det er hittil ikke utnevnt noen ny ambassadør, noe som også er ment som en «straff» for at Sverige bruker sin nøytralitet til også å ta mot amerikanske desertører fra Vietnam-krigen. 

Hva er «nøytralitet»? 

Dette viser tydelig hva USA mener med «nøytralitet». Sverige kan godt være nøytralt, bare det ikke opptrer aktivt og viser denne nøytralitet i praksis. Hvis Sverige handler i motstrid med amerikanske utenrikspolitiske interesser, settes det inn straffetiltak for å forsøke å presse regjeringen. Det innebærer også en moralsk støtte til de reaksjonære svenske finanskretser.

Det blir stadig klarere hvor lite spillerom …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.
Close
Logg inn

Abonnement kr 195 kvartal