Palme øker Vietnam-støtten – økonomiske US-represalier?

ORIENTERING 11.10.1969 Etter at Sverige har bestemt seg for å gi omfattende økonomisk støtte til oppbyggingen av Nord-Vietnam, starter de amerikanske straffetiltak en ny runde.

Avatar
Email: abo@nytid.no
Publisert: 01.10.2019

Da Olof Palme i fjor gikk idemonstrasjonstog sammen med en nordvietnamesisk ambassadør, reagerte USA rasktmed å trekke tilbake sin ambassadør fra Stockholm. Det er hittil ikke utnevntnoen ny ambassadør, noe som også er ment som en «straff» forat Sverige bruker sin nøytralitet til også å ta mot amerikanske desertører fraVietnam-krigen. 

Hva er «nøytralitet»? 

Dette viser tydelig hva USA mener med «nøytralitet». Sverige kan godt være nøytralt, bare det ikke opptrer aktivt og viser denne nøytralitet i praksis. Hvis Sverige handler i motstrid med amerikanske utenrikspolitiske interesser, settes det inn straffetiltak for å forsøke å presse regjeringen. Det innebærer også en moralsk støtte til de reaksjonære svenske finanskretser.

Det blir stadig klarere hvor litespillerom USA er villig til å gi vest-europeiske land som hører med til USAsinnflytelsessfære, enten det er innenfor eller utenfor NATO. Hvilket press erikke USA i stand til å legge på Norge, både politisk, økonomisk og militært,dersom utenriksledelsen skulle slå inn på en mindre ensidig politikk? Det eringen tvil om at de amerikanske aksjoner er varsler om at «svenske tilstander»ikke vil bli tålt i andre nordiske land. 


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.