Palestinsk motstand på plakaten

Hva innebærer egentlig palestinernes kamp mot israels okkupasjon? Dette er et gjennomgående spørsmål når Fellesutvalget for Palestina den 16. oktober arrangerer årets konferanse.

Hanan Ashrawi. FOTO: AFP PHOTO/ABBAS MOMANI

«Det er en stor forskjell på motstanden under den første intifadaen og den motstanden vi ser i dag,» sier Hanan Ashrawi til Ny Tid. «Den første intifadaen var en ikkevoldelig kamp mot en israelsk militær tilstedeværelse som påvirket alle aspekter av livene våre. Siden den gang har Israel endret okkupasjonen. De kontrollerer ikke livene våre direkte, men gjør alt som står i deres makt for å holde kontroll på oss likevel. Gaza er under en grusom beleiring, mens Vestbredden er fullstendig oppdelt. Nå jobber de også for å endre Jerusalems demografi fullstendig,»  sier Ashrawi.

Den palestinske diplomaten, akademikeren og politikeren ble internasjonalt kjent da hun var talsperson for og fremtredende medlem av den palestinske delegasjonen til fredsforhandlingene i Madrid i 1991–1993, etter å ha vært en ledende figur under den første intifadaen. I 1996 ble hun utpekt til å være minister for forskning og høyere utdanning, en tittel hun senere sa fra seg i protest mot politisk korrupsjon. Hun er nå medlem i Palestinian Legislative Council (PLC) og styreleder i The Palestinian Initiative for the Promotion of Global Dialogue and Democracy (MIFTAH), og kommer til Oslo for å delta på årets konferanse.

Hanan Ashrawi kommer til Oslo i forbindelse med årets palestinakonferanse. Her ser du henne sammen med PLO-leder Yasser Arafat, daværende FN generalsekretær Boutros- Ghali og nåværende president i Palestina Mahmod Abbas, en dag etter signeringen av Oslo-avtalen i 1993. FOTO: AFP
Hanan Ashrawi kommer til Oslo i forbindelse med årets palestinakonferanse. Her ser du henne sammen med PLO-leder Yasser Arafat, daværende FN generalsekretær Boutros- Ghali og nåværende president i Palestina Mahmod Abbas, en dag etter signeringen av Oslo-avtalen i 1993. FOTO: AFP

Intifada eller ikke? Den eskalerende volden i Israel og Palestina har siden høsten 2015 tatt mange menneskeliv, og ført til at det israelske militæret nå kan gjennomføre henrettelser av palestinere på åpen gate. Flere steder blir hendelsene omtalt som «knivintifadaen» eller «Jerusalem-intifadaen». Selv er Ashrawi usikker på om dette kan betraktes som en tredje intifada. «Dette er ikke en massemønstring på samme måte som den man så under den første intifadaen. Handlingene utføres stort sett av ungdom, som regel alene, ved kontrollposter og grenseoverganger. Vi har absolutt sett organiserte protester denne gangen også, der palestinere blir skutt og drept av israelske styrker. Men opprørets art gjør at jeg likevel ikke vil kalle det en intifada. For meg er en intifada først og fremst ikkevoldelig motstand,» sier Ashrawi.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.