Palestinsk motstand på plakaten

Hva innebærer egentlig palestinernes kamp mot israels okkupasjon? Dette er et gjennomgående spørsmål når Fellesutvalget for Palestina den 16. oktober arrangerer årets konferanse.
Hanan Ashrawi. FOTO: AFP PHOTO/ABBAS MOMANI

«Det er en stor forskjell på motstanden under den første intifadaen og den motstanden vi ser i dag,» sier Hanan Ashrawi til Ny Tid. «Den første intifadaen var en ikkevoldelig kamp mot en israelsk militær tilstedeværelse som påvirket alle aspekter av livene våre. Siden den gang har Israel endret okkupasjonen. De kontrollerer ikke livene våre direkte, men gjør alt som står i deres makt for å holde kontroll på oss likevel. Gaza er under en grusom beleiring, mens Vestbredden er fullstendig oppdelt. Nå jobber de også for å endre Jerusalems demografi fullstendig,»  sier Ashrawi.

Den palestinske diplomaten, akademikeren og politikeren ble internasjonalt kjent da hun var talsperson for og fremtredende medlem av den palestinske delegasjonen til fredsforhandlingene i Madrid i 1991–1993, etter å ha vært en ledende figur under den første intifadaen. I 1996 ble hun utpekt til å være minister for forskning og høyere utdanning, en tittel hun senere sa fra seg i protest mot politisk korrupsjon. Hun er nå medlem i Palestinian Legislative Council (PLC) og styreleder i The Palestinian Initiative for the Promotion of Global Dialogue and Democracy (MIFTAH), og kommer til Oslo for å delta på årets konferanse.

Hanan Ashrawi kommer til Oslo i forbindelse med årets palestinakonferanse. Her ser du henne sammen med PLO-leder Yasser Arafat, daværende FN generalsekretær Boutros- Ghali og nåværende president i Palestina Mahmod Abbas, en dag etter signeringen av Oslo-avtalen i 1993. FOTO: AFP
Hanan Ashrawi kommer til Oslo i forbindelse med årets palestinakonferanse. Her ser du henne sammen med PLO-leder Yasser Arafat, daværende FN generalsekretær Boutros- Ghali og nåværende president i Palestina Mahmod Abbas, en dag etter signeringen av Oslo-avtalen i 1993. FOTO: AFP

Intifada eller ikke? Den eskalerende volden i Israel og Palestina har siden høsten 2015 tatt mange menneskeliv, og ført til at det israelske militæret nå kan gjennomføre henrettelser av palestinere på åpen gate. Flere steder blir hendelsene omtalt som «knivintifadaen» eller «Jerusalem-intifadaen». Selv er Ashrawi usikker på om dette kan betraktes som en tredje intifada. «Dette er ikke en massemønstring på samme måte som den man så under den første intifadaen. Handlingene utføres stort sett av ungdom, som regel alene, ved kontrollposter og grenseoverganger. Vi har absolutt sett organiserte protester denne gangen også, der palestinere blir skutt og drept av israelske styrker. Men opprørets art gjør at jeg likevel ikke vil kalle det en intifada. For meg er en intifada først og fremst ikkevoldelig motstand,» sier Ashrawi.

Israels samarbeid med Facebook. I sommer skrev Ny Tid om palestinske Majd Atwan (22), som er én av flere som har blitt fengslet av israelske styrker etter å ha ytret seg på Facebook. Ifølge nettavisen Middle East Monitor kunngjorde Israels justisminister Ayelet Shaked og landets sikkerhetsminister Gilad Erdan nylig at Israel samarbeider med Faceook for å forebygge og fjerne provokasjoner de mener kan true Israels sikkerhet. Få dager senere meldte avisa Al Jazeera at redaktører i palestinske, ledende nettaviser hadde mistet tilgangen til Facebook-kontoene sine. Ashrawi forteller at hun er usikker på om avtalen har trådt i kraft, men er forbauset over at Israel i det hele tatt vurderer å be SoMe-giganten om å bistå dem i det hun mener er sensur:

«Nettet gir tilgang til resten av verden, og folk får en sjanse til å engasjere seg i motstanskamp på en meningsfull og god måte.»

«Israel presenterer seg selv som det eneste demokratiet i Midtøsten, samtidig som de overvåker folk og hva de skriver på sosiale medier. Hvis det stemmer at Israel har forsøkt å få Facebook med på å legge ned kontoene til palestinere og andre som viser motstand mot okkupasjonen, syns jeg det er helt hårreisende,» sier hun. «Sosiale medier har blitt utrolig viktig. Internasjonale medier spiller ikke en nøytral rolle– ofte har Israel en svært sterk innflytelse over den. Nå kan alle være fortellende vitner og dele historer om det som skjer bakkeplan i Palestina. Nettet gir tilgang til resten av verden, og folk får en sjanse til å engasjere seg i motstanskamp på en meningsfull og god måte,» sier Ashrawi.

screen-shot-2016-10-12-at-18-02-52Tror på boikott. Den globale bevegelsen for boikott, desinvesteringer og sanksjoner (BDS) mot Israel ble initiert av det palestinske sivilsamfunnet i 2005. Bevegelsen er koordinert av palestinske BDS’ nasjonalkomité (BNC), som ble etablert i 2007. BDS er en strategi som gjør det mulig for borgerne å bidra i den palestinske kampen for rettferdighet – en kamp som fortsetter inntil Israel respekterer folkeretten og palestineres rettigheter. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ved flere anledninger uttrykt misnøye over BDS-bevegelsen, og omtalte den senest denne måneden som «klassisk antisemittisme i ny drakt».

Ashrawi mener på sin side at BDS-bevegelsen kan være en effektiv måte å tvinge Israel til å følge internasjonale lover og regler på: «Israel må holdes ansvarlige for menneskerettighetsbruddene de begår. Internasjonale lover og regler må følges også av dem. Gjør de ikke det, kommer vi aldri til å oppnå fred,» avslutter Ashrawi.

Gratis prøve
Kommentarer