Palestinsk journalist ble først nektet visum til Norge


Journalist og forfatter Akram Musallam nektes visum til Norge fordi UDI frykter han skal bli boende. En skam, mener festivalarrangører.

Den 14. mai arrangeres festivalen MOTforestillinger for andre gang i Oslo. Festivalen setter søkelys på den israelske okkupasjonen av Palestina, og har til årets program invitert flere internasjonale gjester. En av dem er journalist og forfatter Akram Musallam fra Ramallah på Vestbredden. Men siden norske myndigheter frykter at Musallam skal bli fristet til å bosette seg i Norge, ble søknaden om visum avslått. «Dette er første gang jeg inviteres til Norge, men jeg får ikke reist fordi myndighetene er redde jeg skal bli værende. Jeg kommer fra et land med mye utvandring, men jeg synes likevel det er rart – jeg jobber jo for å få palestinerne som ble fordrevet fra landet, tilbake til Palestina,» sier Akram Musallam når Ny Tid møter ham i Ramallah. «Dette er også grunnen til at jeg er invitert til Norge: for å snakke om retten til retur for de mange tusen som ble fordrevet under nakbaen. Så hvorfor i all verden skulle jeg plutselig få for meg å utvandre,» sier han oppgitt.

Skjedde også i fjor. Dette er ikke første gang deltakere på festivalen får avslag. I fjor fikk den palestinske fredsaktivisten Jaber Aram, som sammen med en israelsk psykiater skulle fortelle om sin årelange innsats mot den israelske okkupasjonen, avslag på samme grunnlag.

«Jeg har ikke noe ønske om å forlate landet mitt til fordel for et annet land, og overlate landet mitt her til en bosetter.»

I avslaget til Musallam, som Ny Tid har fått tilgang til, heter det: «Vår egen og det lokale Schengensamarbeidets erfaringer med særlige grupper og nasjonliteter, indikerer at mange ikke forlater Norge ved visumets utløp. Derfor utstedes visum kun i særtilfeller. Sannsynligheten av retur vurderes individuelt, og opp mot situasjonen i hjemlandet til søkeren. Vi noterer oss at søkeren kommer fra et land der sosiale og økonomiske forhold sannsynliggjør ønske om utvandring … Søkeren oppgir at han er 44 år gammel og gift. Dette er imidlertid ikke dokumentert […] Søkeren ønsker å delta på en kunstfestival i Norge. Vi anser ikke dette som en sterk nok grunn til utstede visum, tatt i betraktning at søkeren kommer fra et land med høy sannsynlighet for utvandring, og at søkeren er uten de nødvendige bånd til sitt opprinnelsesland.»

Ifølge FN er fem millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere bosatt i nabolandene Jordan, Syria og Libanon. Mange av dem lever under dårlige kår.

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)