Palestinas Mandela

Marwan Barghouti blir sett på som en naturlig kandidat til det palestinske presidentskapet. Men akkurat nå er han opptatt med å sultestreike i israelsk fengsel.

Uri Avnery
Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).
Email: avnery@actcom.co.il
Publisert: 18.05.2017

Jeg har en tilståelse å komme med: Jeg liker Marwan Barghouti, den kontroversielle palestinske politikeren. Jeg har besøkt ham mange ganger i det beskjedne hjemmet hans i Ramallah, hvor vi blant annet har diskutert mulighetene for fred mellom Israel og Palestina. Vi hadde de samme ideene: å opprette den palestinske staten ved siden av den israelske, og skape fred mellom de to statene basert på de internasjonalt anerkjente grensene fra 1967 (med mindre justeringer), med åpne grenser og samarbeid. Barghouti har gjentatt dette forslaget mange ganger, både i og utenfor fengsel. Hans kone Fadwa er utdannet jurist. Hun vier all sin tid til å slåss for å få satt ektemannen fri. I folkemengden ved Yasir Arafats begravelse sto jeg tilfeldigvis ved siden av henne og så hennes tårevåte ansikt.

Den fødte leder. Denne uken startet Barghouti, sammen med et tusentalls andre palestinske fanger i Israel, en ubegrenset sultestreik. Jeg har nettopp skrevet under et opprop som ber om at han settes fri.

Marwan Barghouti er den fødte leder. Trass i at han er liten av vekst, stikker han seg ut i enhver forsamling. Innenfor Fatah-bevegelsen ble han raskt og i ung alder leder for ungdomsavdelingen. (Ordet «Fatah» er initialene til «Palestinian Liberation Movement» baklengs.)

Barghouti-familien er en stor klan med dominerende posisjoner i mange landsbyer i nærheten av Ramallah. Marwan selv ble født i 1959 i landsbyen Kobar, nær Ramallah. En av hans forfedre, Abd- …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.