På vår høye hest


Å knytte omskjæring til islam tilslører virkeligheten. I europeisk medisin har det også vært vanlig å fjerne kvinners klitoris.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2005-09-06

I uke 35 hadde Dagbladet i samarbeid med Hege Storhaugs Human Rights Watch en artikkelserie om omskjæring av norske jenter i Gambia. «Det er slik etter muslimsk lov», sier en av Dagbladets kilder. Dette blir stående uimotsagt. Søkelyset blir også rettet mot imamen og lederen av koranskolen til de norske jentene, Mohammed Sey. Han forsvarer omskjæring. Sey refererer selvsagt til Koranen, for mot monoteistiske retorikk kjemper de fleste forgjeves. Men han kan bare si at profeten Mohammed ikke tar avstand fra omskjæring. I Koranen har nemlig ikke Mohammed ytret seg om saken. Koblingen islam og omskjæring er likevel ikke ny, og den avfødte engasjerte kommentarer på Dagbladets bloggsider: «Omskjæring både av jenter og gutter er et utslag av en religion som er rasistisk, underkuende og voldelig (…) Jeg ser sterke paralleller til nazismen – bare enda råere!».

Det finnes flere imamer med Seys holdning, men alle religioner kan rettferdiggjøre overgrep. Derimot har muslimske land som for eksempel Tunis, Algerie og Marokko like lite omskjæring som Norge, så koblingen er ikke vanntett. Dessuten skriver skikken seg fra faraoenes tid, lenge før islam var påtenkt, og den forekommer også i kristne samfunn. Begrunnelsene har variert.

Mye av innholdet i Dagbladets serie ble for øvrig bestridt i avisa 2. september av samfunnsgeograf og Gambia-kjenner Kirsten Øvregård. Den afrikansk-tyske forskeren Pierrette Herzberger-Fofana skriver i sin avhandling Les Mutilations Génitales Féminines (MGF) at europeiske leger helbredet blant annet kvinners hysteri, migrene og epilepsi med clitoridektomi (fjerning av klitoris). Den mest framskutte var den britiske gynekologen Isaac Baker Brown (1812-1873). Baker Brown var overbevist om at nervøse lidelser skyldtes masturbasjon. For å stoppe uvesenet, fjernet han klitoris. En 21-årig kvinne med ryggsmerter og blødninger etter rideturer fikk også hele sin klitoris skåret bort da dr. Baker Brown fastslo sår på de ytre kjønnsorganene hennes. Etter inngrepet kunne doktoren fornøyd konstatere at kvinnen ble kvitt ryggplagene. Noen ganger fjernet han også de små kjønnsleppene.

Baker Brown førte mye av sitt arbeid i pennen. Han ble så angrepet for å ha operert kvinner uten fedres og ektemenns tillatelse. Mest ble han hudflettet for å ta æren for clitoridektomi. Men Baker Brown vedkjente seg sin gjeld til blant andre to av oldtidens skribenter og en tysk forskers arbeid …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal