Foto levert Ny Tid av en borger-journalist. (Bildet er sladdet)

På vei mot folkemord?

Norske myndigheter må avgjøre hvilken rolle de ønsker å spille i Burundi: Volden tiltar, og tendenser fra massakrene i nabolandet Rwanda gjentar seg. Vesten har også ansvar for at de etniske konfliktene øker.

Avatar
Email: karoline@interfilm.no
Publisert: 15.01.2016

I Burundi brukes etniske motsetninger til å bygge opp under en konflikt som bare tjener lederne – som ønsker å beholde makten. Imidlertid ser det ut til at store deler av den burundiske befolkingen, hutuer så vel som tutsier, ikke vil delta i den etniske volden. Mange av dem rapporter om overgrepene til omverdenen. Da er det viktig at verden lytter.
Som i så mange andre konflikter er pressen og opposisjonen de første til å bli rammet av volden. Flere pressefolk er drept, og menneskerettighetsforkjempere blir angrepet. Drøyt 300 000 mennesker har flyktet fra landet siden april i fjor. EU og USA har trukket ut personell fra landet, og advarer sine borgere mot å reise til Burundi.

Rough Cut – Teaser from Integritet Film on Vimeo.

Borgere tar mobilbilder. Med fullstendig fravær av uavhengig presse er det befolkningen som gjennom mobiltelefonkameraer sender ut bilder av volden. Eksempelvis angriper politiet hver natt bydeler i Bujumbura. Mange forsvinner sporløst. Hver morgen finner man vanligvis mellom fem og ti lik i gatene. Lokalbefolkningen opplever det som en taktikk for å skremme folk fra å delta i opprøret. Om morgen den 12. desember ble det funnet 21 drepte, mange av dem var bundet med hendene på ryggen og skutt gjennom hodet. Hærens talsperson oberst Gaspard Baratuza påstår at de drepte er opprørere som angrep militærbaser 11. desember. Natten mellom 11. og 12. desember ble 87 mennesker drept – det største antallet siden april. Samlet har det blitt drept hundrevis av mennesker siden august. Bildene som «borgerjournalistene» sender ut, viser lik av skjendede kvinner og lemlestede kropper. Fotoene er så grusomme at verdenspressen kvier seg for å trykke dem. Blant bildene som har kommet ut fra Burundi, er det identifisert et familiemedlem til mennesker som bor i Norge. Personen tilhørte tutsi-minoriteten.

Fotoene er så grusomme at verdenspressen kvier seg for å trykke dem.

Zurra
Zurra

 

I september, samtidig som volden i Burundi tok til for alvor, tok norsk politi på oppdrag fra UNE inn flere burundiere til den burundiske ambassaden for å hente inn opplysninger om hvor deres slektninger befant seg. Flyktningene det her er snakk om er tutsier, som opplevde det svært skremmende å bli sendt til ambassaden. Norge skrev under en utleveringsavtale med Burundi i 2009, og fire burundiere har blitt sendt ut siden konflikten startet i april 2015. Flere flyktninger fra Burundi har opplevd at slektninger har blitt drept, samtidig som Norge skrev under utleveringsavtalen. Det at konflikten blir etnifisert gjør dem enda reddere (se undersak).

Tjener ikke befolkningen. I april tok unge, utdannete burundiere til gatene for å protestere mot at Burundis president Piere Nkurunziza hadde satt grunnloven til side for å stille som president for en tredje periode. Nkurunziza har før dette forsøkt – uten hell – å avvikle maktdelingslovene som ble innført etter borgerkrigen (1993–2005). Disse lovene garanterer en minimumsrepresentasjon av tutsi-minoriteten på alle nivåer i samfunnet.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer