Foto levert Ny Tid av en borger-journalist. (Bildet er sladdet)

På vei mot folkemord?


Norske myndigheter må avgjøre hvilken rolle de ønsker å spille i Burundi: Volden tiltar, og tendenser fra massakrene i nabolandet Rwanda gjentar seg. Vesten har også ansvar for at de etniske konfliktene øker.

Email: karoline@interfilm.no
Publisert: 2016-01-15

I Burundi brukes etniske motsetninger til å bygge opp under en konflikt som bare tjener lederne – som ønsker å beholde makten. Imidlertid ser det ut til at store deler av den burundiske befolkingen, hutuer så vel som tutsier, ikke vil delta i den etniske volden. Mange av dem rapporter om overgrepene til omverdenen. Da er det viktig at verden lytter.
Som i så mange andre konflikter er pressen og opposisjonen de første til å bli rammet av volden. Flere pressefolk er drept, og menneskerettighetsforkjempere blir angrepet. Drøyt 300 000 mennesker har flyktet fra landet siden april i fjor. EU og USA har trukket ut personell fra landet, og advarer sine borgere mot å reise til Burundi.

677988?color=ffffff&byline=0″ width=”500″ height=”281″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”>

Rough Cut – Teaser from Integritet Film on Vimeo.

Borgere tar mobilbilder. Med fullstendig fravær av uavhengig presse er det befolkningen som gjennom mobiltelefonkameraer sender ut bilder av volden. Eksempelvis angriper politiet hver natt bydeler i Bujumbura. Mange forsvinner sporløst. Hver morgen finner man vanligvis mellom fem og ti lik i gatene. Lokalbefolkningen opplever det som en taktikk for å skremme folk fra å delta i opprøret. Om morgen den 12. desember ble det funnet 21 drepte, mange av dem var bundet med hendene på ryggen og skutt gjennom hodet. Hærens talsperson oberst Gaspard Baratuza påstår at de drepte er opprørere som angrep militærbaser 11. desember. Natten mellom 11. og 12. desember ble 87 mennesker drept – det største antallet siden april. Samlet har det blitt drept hundrevis av mennesker siden august. Bildene som «borgerjournalistene» sender ut, viser lik av skjendede kvinner og lemlestede kropper. Fotoene er så grusomme at verdenspressen kvier seg for å trykke dem. Blant bildene som har kommet ut fra Burundi, er det identifisert et familiemedlem til mennesker som bor i Norge. Personen tilhørte tutsi-minoriteten.

Abonnement halvår kr 450

Fotoene er så grusomme at verdenspressen kvier seg for å trykke dem.

Zurra


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)