På vei mot et nytt Nord-Irland?


Kampen om Catalonia kan være starten på en uløselig konflikt. 

Catalonia-fobi er en fobi som europeere flest neppe kjenner til, men i Spania er fenomenet til å ta og føle på. 

Striden mot katalanere og baskere har pågått i over 250 år, hvor målet hele tiden har vært å forene Spania rundt landets dominerende nasjon: Castilla. Noen hevder at den spanske borgerkrigen var det siste væpnede forsøket på å bevare et flernasjonalt Spania, men dette er en forenkling av virkeligheten.

Undertrykkelsen av katalanere tok ikke slutt da Francos diktatur opphørte, men fortsatte også etter overgangen til demokrati. Selv om forbudet mot å bruke det katalanske språket opphørte i 1979, har det siden den gang kommet over 200 nye lover, kongelige resolusjoner og rettsordre som påbyr bruken av det kastiljanske språket i Catalonia. Også i det 21. århundre har en rekke domsavsigelser forsøkt å kneble bruken av katalansk i skoler, domstoler og i offentlige etater – kastiljansk skal være det offisielle språket i regionen. 

I 2010 og 2012 toppet det seg med at den spanske grunnlovsdomstolen fratok Catalonia status som nasjon, og besluttet at katalansk ikke lenger er Catalonias offisielle språk.

Det er derfor ingen overraskelse at et flertall av katalanere ønsker uavhengighet og kjemper for dette med utallige demonstrasjoner, i det som har blitt kalt «smilenes revolusjon». 

Denne ukuelige, ikke-voldelige grasrotbevegelsen har holdt det gående i 9 år og har motivert et overveldende flertall …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

joverobe@gmail.com
Jové er aktivist og kulturentreprenør, bosatt i Barcelona.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish