På vei mot et grønt skifte

Den 1. oktober forsvant avgiften på biodiesel i Norge. «Et steg på veien til et grønt skifte,» sier leder for Stortingets miljøkomité Ola Elvestuen.

Siden 2010 har det vært halv veibruksavgift på biodiesel, en avgift de rødgrønne partiene innførte da de satt i regjering. Ny Tid møter lederen for Stortingets miljøkomité og nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, samme dag som avgiften på biodiesel avskaffes helt i Norge. Elvestuen mener avgiftskuttet er et viktig steg på veien mot et grønt skifte i Norge. «Nå er biodiesel konkurransedyktig med annen diesel. Det blir spennende å se hvor mye næringsaktivitet det gir her i Norge,» sier Elvestuen. «Dette handler ikke bare om utslippsiden, det handler om at bioøkonomien og den sekulære økonomien må bli større etter hvert som olje- og gassproduksjonen både skal og må ned.»
Elvestuen mener det er tre tendenser som utmerker seg og bør fokuseres på i den norske miljødebatten fremover: stopp i subsidier til olje- og gassektoren, kutt av utslipp under produksjon (CO2-avgift) og beskyttelse av de sårbare områdene (Lofoten, Vesterålen og Senja).

Omstilling. Men nedskjæringene i oljesektoren byr på utfordringer for mange. Ifølge tall fra NAV vil det i år være i gjennomsnitt 82 000 registrerte arbeidsledige. Etaten forteller at de dårlige tidene i oljesektoren er en viktig grunn til at Norge nå kan stå overfor den største arbeidsledigheten på ti år. Elvestuen mener at en grønn næringsutvikling nå er av høyeste prioritet. «Vi mener at vi må legge all innsats inn i det grønne skiftet, og være med på å drive frem dette internasjonalt – noe som også vil medføre at vår oljeproduksjon får mindre verdi. Som samfunn må vi klare denne omstillingen, og vi må gjøre det raskt nok,» sier han. «Vi må greie bioøkonomien, og utnytte skogverdiene våre på en helt annen måte enn i dag. Byene må bli vekstmotorer for næringsutvikling. Se på Stavanger, der hovedverdien har ligget i havet. Etter hvert som den får en mindre betydning, er det byen og regionen i seg selv som må klare å få en helt annen attraksjon. Vi må konkurrere på like vilkår som resten av Europa og verden,» sier han.
På hvilken måte tror du man best vil merke dette?
«Vi setter i gang et grønt skifte. Det er bedrifter og andres reaksjon på dette som i stor grad vil avgjøre hva vi bygger økonomien på i fremtiden. Et annet hovedelement er at vi nok kan erstatte aktiviteten inne olje og gass. Det vi må være forberedt på, er at det er vanskelig å erstatte den enorme inntekten vi har hatt fra olje og gass den siste tiden. Fornybar energi vil aldri kunne erstatte den enorme verdien olje og gass har hatt. Oljefondet letter denne overgangen. Men det offentlige må moderniseres og effektiviseres for å fortsette å styrke velferdssamfunnet i Norge. Det er en stor oppgave. Man må tenke annerledes,» sier Elvestuen.

«Nå opplever vi en kraftig bråbrems fordi vi har kjørt et ensidig løp der olje og gass har vært for dominerende i Norsk økonomi.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.