Bestill sommerutgaven her

På vei mot ny krig om Gaza?

En trykkende het sommer, krise i Qatar og strømrasjonering i Gaza – om lag to millioner mennesker er politikkens ofre. Det går fra vondt til verre, og lyden av krig kan anes i det fjerne.

Yusra al-Omari er en av nesten 650 pasienter i Gaza som lider av nyresvikt. 51-åringen må ha dialysebehandling i byens største sykehus åtte ganger i måneden. Den 18. juli dro al-Omari til Al-Shifa-sykehuset, bare for å få høre av legene at behandlingene ville bli uregelmessige, fordi det er strøm i knappe tre timer per dag. «Hvorfor skal maktesløse, uskyldige pasienter straffes på denne måten?» spør han.

Eskalering av strømkrisen. Gazas strømkrise startet for 11 år siden, da det bare halvveis fungerende elektrisitetsverket ble bombet i et israelsk flyangrep. E-verket ble alvorlig ødelagt og produserte med minimumskapasitet, slik at de palestinske selvstyremyndighetene (PA) måtte stole på strømforsyninger fra Israel og Egypt.

I mai i år ba PAs president Mahmoud Abbas, som er støttet av Vesten, Tel Aviv om å kutte i strømforsyningene til Gaza for å legge press på sine politiske rivaler i Hamas, som har styrt der det siste tiåret. 11. juni besluttet den israelske regjeringen å etterkomme Abbas’ ønske, og begynte å redusere strømforsyningen, trass i de humanitære følgene for innbyggerne i Gaza og frykten for å utløse en fjerde krig der.

Foto: Ashraf Amra

Gaza trenger 450 megawatt elektrisitet. Omtrent en tredjedel av det totale behovet, cirka 120 megawatt, ble levert av Israel, og 70 megawatt kom fra det lokale elektrisitetsverket, ifølge opplysninger fra Palestinian Energy Authority. På grunn av denne stadige mangelen, har innbyggerne i Gaza tilgang på elektrisk strøm 2–3 timer per dag. Situasjonen tvinger e-verket til å rotere strømleveransene ved å kutte strømmen i noen områder for å kunne forsyne andre.

Rammer Gazas sykehus. Sykehusgeneratorene klarer ikke å levere strøm til alle avdelingene og alt utstyret, og dermed presses ansatte og pasienter til å utnytte strømmen effektivt når den er tilgjengelig.

Situasjonen tvinger e-verket i Gaza til å rotere på strømleveransene; innbyggerne har nå tilgang på strøm 2–3 timer om dagen.

«Pasientene her er de virkelige ofrene i denne humanitære krisesituasjonen,» sier talspersonen for Gazas helsedepartement, Ashraf Al-Qidra, til Ny Tid. I tillegg til knappheten på strøm er sykehusene allerede rammet av mangel på medisiner. Al-Qidra legger til at «35 prosent av grunnleggende og mer spesielle medisiner er tatt ut av departementets lagre, sammen med 40 prosent av medisinske forbruksartikler».

Strømmangelen har rammet 40 operasjonsrom, 11 enheter der det utføres keisersnitt og 113 kuvøser samt medikamenter, materiell og vaksiner som oppbevares i kjøleskap – alle avhengige av strøm.

Foto: Ashraf Amra

Hjelpen fra Qatar. Gaza har vært i tilsvarende krise tidligere, for eksempel i 2016. Da trådte Qatar til med hjelp og ga 12 millioner dollar til kjøp av drivstoff til Gazas elektrisitetsverk. Men nå opplever Qatar sin egen krise, etter at Kairo, Riyadh, Manama og Abu Dhabi brøt de diplomatiske forbindelsene med «hjelperen». En av grunnene til at de fire arabiske hovedstedene gikk til dette skrittet, er at Qatar gir økonomisk støtte til Hamas. USAs president Donald Trump beskyldte Qatar for å støtte terroristbevegelser, inkludert Hamas, da han besøkte Saudi-Arabia i mai.

Siden 2013 har Qatar gitt 407 millioner dollar til veldedighetsprosjekter i Gaza. De omfatter brolegging av hovedgater, bygging av boliger og et senter for proteser. Nesten 80 prosent av disse prosjektene er fullført, kan økonomiprofessoren Moin Rajab fortelle til Ny Tid. Han arbeider ved Al-Azhar-universitetet i Gaza. «Qatars relasjon til Gaza vil ikke forsvinne,» sier Rajab: «Den vil bli styrket, for å vise verden hvordan situasjonen er i Gaza.»

Det kan bryte ut krig når som helst, tross både Israels og Hamas’ bekymringer for et så sinnssykt trekk.

Presser Hamas? Ifølge den politiske analytikeren Mohsen Abu Ramadan, er den aktuelle krisen i Gaza et resultat av en sammensvergelse mot Hamas for å isolere Gaza fra den PA-kontrollerte Vestbredden. «Det er en plan klekket ut av USA og Israel. Begge ønsker å ramme alle som prøver å hjelpe Gaza. Det er en utpressing for å gjenvinne makten i Gaza», sier Abu Ramadan til Ny Tid. Ramadan antar at selv om Qatar ikke befant seg i en krise, ville ikke noen av gulfstatene bistå Gaza denne gangen. «Ikke engang Ankara er i stand til å støtte Gaza i denne krisen. Det dreier seg om et taktisk spill for å skyve Hamas utfor klippen, og Tel Aviv utnytter situasjonen,» sier han.

Krigsgnist? Det er altså mulig at vi kommer til høre israelske krigstrommer nærme seg de kommende månedene. Etter Abu Ramadans mening kan det bryte ut krig når som helst, på tross av at det både i Israel og hos Hamas er bekymringer for et så sinnssykt trekk.

Foto: Ashraf Amra

«Ettersom Hamas er isolert fra sine allierte, vil det å sette i gang en krig nå lede til en ren katastrofe, fordi ingen makt vil gripe inn for å stoppe den», sier han, og legger til: «En krig i Gaza vil være ubehagelig for Riyadh, Abu Dhabi og Kairo. Disse tre landene som beskylder Hamas for å være en terroristorganisasjon, vil endre holdning når fjernsynsskjermene fylles av slaktede mennesker på Gazastripen.»

Likevel, for al-Omari og de to millioner innbyggerne er ikke den overhengende faren for en krig med Israel deres eneste bekymring for øyeblikket. Menneskene på Gazastripen vil fortsette å spørre seg selv: «Hva er verst – en kvelende varm sommer uten hverken strøm eller vann, eller en fjerde krig?»

Du vil kanskje også like