På vei mot ny krig om Gaza?

En trykkende het sommer, krise i Qatar og strømrasjonering i Gaza – om lag to millioner mennesker er politikkens ofre. Det går fra vondt til verre, og lyden av krig kan anes i det fjerne.

Foto: Ashraf Amra
Ahmad al-Kabariti

Yusra al-Omari er en av nesten 650 pasienter i Gaza som lider av nyresvikt. 51-åringen må ha dialysebehandling i byens største sykehus åtte ganger i måneden. Den 18. juli dro al-Omari til Al-Shifa-sykehuset, bare for å få høre av legene at behandlingene ville bli uregelmessige, fordi det er strøm i knappe tre timer per dag. «Hvorfor skal maktesløse, uskyldige pasienter straffes på denne måten?» spør han.

Eskalering av strømkrisen. Gazas strømkrise startet for 11 år siden, da det bare halvveis fungerende elektrisitetsverket ble bombet i et israelsk flyangrep. E-verket ble alvorlig ødelagt og produserte med minimumskapasitet, slik at de palestinske selvstyremyndighetene (PA) måtte stole på strømforsyninger fra Israel og Egypt.

I mai i år ba PAs president Mahmoud Abbas, som er støttet av Vesten, Tel Aviv om å kutte i strømforsyningene til Gaza for å legge press på sine politiske rivaler i Hamas, som har styrt der det siste tiåret. 11. juni besluttet den israelske regjeringen å etterkomme Abbas’ ønske, og begynte å redusere strømforsyningen, trass i de humanitære følgene for innbyggerne i Gaza og frykten for å utløse en fjerde krig der.

Foto: Ashraf Amra

Gaza trenger 450 megawatt elektrisitet. Omtrent en tredjedel av det totale behovet, cirka 120 megawatt, ble levert av Israel, og 70 megawatt kom fra det lokale elektrisitetsverket, ifølge opplysninger fra Palestinian Energy Authority. På grunn av denne stadige mangelen, har innbyggerne i Gaza tilgang på elektrisk strøm 2–3 timer per dag. Situasjonen tvinger e-verket til å rotere strømleveransene ved å kutte strømmen i noen områder for å kunne forsyne andre.

Rammer Gazas sykehus. Sykehusgeneratorene klarer ikke å levere strøm til alle avdelingene og alt utstyret, og dermed presses ansatte og pasienter til å utnytte strømmen effektivt når den er tilgjengelig.

Situasjonen tvinger e-verket i Gaza til å rotere på strømleveransene; innbyggerne har nå tilgang på strøm 2–3 timer om dagen.

«Pasientene her er de virkelige ofrene i denne humanitære krisesituasjonen,» sier talspersonen for Gazas helsedepartement, Ashraf Al-Qidra, til Ny Tid. I tillegg til knappheten på strøm er sykehusene allerede rammet av mangel på medisiner. Al-Qidra legger til at «35 prosent av grunnleggende og mer spesielle medisiner er tatt ut av departementets lagre, sammen med 40 prosent av medisinske forbruksartikler».

Strømmangelen har rammet 40 operasjonsrom, 11 enheter der det utføres keisersnitt og 113 kuvøser samt medikamenter, materiell og vaksiner som oppbevares i kjøleskap – alle avhengige av strøm.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.