På tide å se Korea

Det har gått fullstendig under radaren på vestlige medier at det nettopp har funnet sted en revolusjon i Sør-Korea.

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 14.09.2017

Nesten ni millioner mennesker tok til gatene i Sør-Korea i den såkalte stearinlysrevolusjonen i vårmånedene 2017. De protesterte mot den da sittende president Park og hennes arrogante allianse med storkapital og militærvesen. Folket i Sør-Korea krever dessuten en ny og mykere linje overfor Nord-Korea, og de vil stoppe utplassering av det amerikanske anti-rakettvåpenet THAAD.

Situasjonen i Sør-Korea er dessuten den at på øya Jeju sør i landet har amerikanerne fått en ny, enorm marinebase rettet mot hele Øst-Asia. Spredt utover landet for øvrig er 83 andre amerikanske militærinstallasjoner, rettet mot nord og mot Kina.

Anti-amerikansk. For folk som ikke kjenner Sør-Korea, kommer det som et sjokk at en PEW Research-rapport i år fant at 70 prosent av sørkoreanerne frykter USA. Og dette var før «Trump-effekten» hadde slått inn. Men anti-amerikanske holdninger i befolkningen bør ikke være noen overraskelse. Sør-Koreas innbyggere har ikke glemt massakrene på titusener under ledelse av den amerikanske general MacArthur og diktator Syngman Ree så sent som i 1948. Landet har et stort antall minnesmerker, statuer og museer over overgrep mot befolkningen i sør, begått av amerikanske soldater og sørkoreanske diktatorer opp gjennom tidene.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer