Bestill høstutgaven her

På tide å se Korea

Det har gått fullstendig under radaren på vestlige medier at det nettopp har funnet sted en revolusjon i Sør-Korea.

Nesten ni millioner mennesker tok til gatene i Sør-Korea i den såkalte stearinlysrevolusjonen i vårmånedene 2017. De protesterte mot den da sittende president Park og hennes arrogante allianse med storkapital og militærvesen. Folket i Sør-Korea krever dessuten en ny og mykere linje overfor Nord-Korea, og de vil stoppe utplassering av det amerikanske anti-rakettvåpenet THAAD.

Situasjonen i Sør-Korea er dessuten den at på øya Jeju sør i landet har amerikanerne fått en ny, enorm marinebase rettet mot hele Øst-Asia. Spredt utover landet for øvrig er 83 andre amerikanske militærinstallasjoner, rettet mot nord og mot Kina.

Anti-amerikansk. For folk som ikke kjenner Sør-Korea, kommer det som et sjokk at en PEW Research-rapport i år fant at 70 prosent av sørkoreanerne frykter USA. Og dette var før «Trump-effekten» hadde slått inn. Men anti-amerikanske holdninger i befolkningen bør ikke være noen overraskelse. Sør-Koreas innbyggere har ikke glemt massakrene på titusener under ledelse av den amerikanske general MacArthur og diktator Syngman Ree så sent som i 1948. Landet har et stort antall minnesmerker, statuer og museer over overgrep mot befolkningen i sør, begått av amerikanske soldater og sørkoreanske diktatorer opp gjennom tidene.

Mangwol-dong-gravlunden i Gwangju-provinsen for eksempel, er minnesmerket over opprøret 18. mai 1980. Dette endte med at regjeringsstyrkene massakrerte «kommunister» og lemlestet kroppene deres i massegraver. Offisielt døde 288 mennesker – mange mener det femdobbelte ligger nærmere sannheten. På Mangwol-dong ligger også gravsteinen til en forhatt politiker – en helle ved inngangen som alle tråkker på. Folk tråkker og spytter, men sier lite. For frykten for represalier sitter dypt, spesielt i den eldre del av befolkningen.

Sørkoreanernes sinne er også rettet mot det amerikanske militæret som sto i ledtog med diktaturregimet i Seoul. Og nå, i 2017, springer anti-amerikanske holdninger opp i dagen over hele landet, som fra en trykkoker der lokket løsner.

Nye tider. Stearinlysrevolusjonen har brakt Moon Jae-in til makten, og nye og mer fredsfylte toner inn i presidentpalasset. Moon vil starte dialog med Nord-Korea og utplassere en representant i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang – for første gang siden 1950. USAs provoserende militærøvelser i samarbeid med sørkoreanske militære rettet mot nord, utfordrer også det politiske Sør-Korea.

I vår mobiliserte 9 millioner sørkoreanere i «stearinlys-revolusjonen», men det ble knapt omtalt i norske medier.

Nytiltrådte president Moon må trå forsiktig. For røttene til diktatur og pengemakt er dype og sterke, og gjør demokratiet i landet skjørt. Det militære har hatt stort handlingsrom og i stor grad vært ledet av Pentagon siden krigsutbruddet i 1950.

Det begynner å gå opp for forskere, medier og politikere også i vår del av verden at Korea er mer enn «gale og uforutsigbare» diktatorer i nord. Kanskje begynner de etter hvert å ta dette på alvor?

Les også
12 spørsmål til vår nye utenriksminister
Smerteskrikets gladsang

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte