På opptråkkede stier

KOMMENTAR / : Kunne våre militære og politiske ledere våkne og ta grep mot en skjebne som er langt alvorligere enn pandemien som har rammet verden?

Den nye langtidsplanen, lansert sist fredag, gir ikke forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen alt han vil ha (ifølge Aftenposten 17.4, hverken hær-brigaden eller de nye fregattene han ønsket), men det blir 3000 flere vernepliktige og flere helikoptre. Det virker som man ennå ikke har fanget inn alle de nye tanker og spørsmål om beredskap, trusler og sikkerhet, om venn og fiende, som følger av koronakrisen.

Noen vil huske Gro Harlem Brundtland sin triumf i WHO i 2003 over at SARS var nedkjempet. Hun utstedte samtidig en advarsel om at en ny epidemi kunne komme når som helst og være farligere – man hadde dårlig tid med å bygge opp medisinsk beredskap mot denne trusselen. I november måtte hun fastslå at alt for lite var gjort. Det er bare å erkjenne at det ensidige fokus på militære trusler og tiltak har gitt for dårlig medisinsk beredskap.

Til unnsetning?

Da pandemien rammet Sentral-Europa var det ikke et land i allianse og union som først kom til unnsetning. Russland, Kina og Kuba var raskere ute. En slik utstrakt hånd fra land vi har stresset og provosert i generasjoner passer jo ikke helt med våre ideer om hva og hvem som truer oss.

Det er neppe den vestlige siden som har størst reell grunn til å sove dårlig om nettene.

Når noen spør om det er klokt med stadig større nærvær av amerikanske styrker på norsk område, er det faste svaret at russerne blir varslet og får vite at de ikke . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal