På opptråkkede stier

KOMMENTAR: Kunne våre militære og politiske ledere våkne og ta grep mot en skjebne som er langt alvorligere enn pandemien som har rammet verden?

Den nye langtidsplanen, lansert sist fredag, gir ikke forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen alt han vil ha (ifølge Aftenposten 17.4, hverken hær-brigaden eller de nye fregattene han ønsket), men det blir 3000 flere vernepliktige og flere helikoptre. Det virker som man ennå ikke har fanget inn alle de nye tanker og spørsmål om beredskap, trusler og sikkerhet, om venn og fiende, som følger av koronakrisen.

Noen vil huske Gro Harlem Brundtland sin triumf i WHO i 2003 over at SARS var nedkjempet. Hun utstedte samtidig en advarsel om at en ny epidemi kunne komme når som helst og være farligere – man hadde dårlig tid med å bygge opp medisinsk beredskap mot denne trusselen. I november måtte hun fastslå at alt for lite var gjort. Det er bare å erkjenne at det ensidige fokus på militære trusler og tiltak har gitt for dårlig medisinsk beredskap.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal

Ingen artikler å vise