Ny Tid på omtaletoppen

Ny Tid troner på toppen som den meste siterte og refererte ukes- eller månedsavisa i Norge. – Ny Tid setter dagsorden i norsk debatt, uttaler analysesjef Kristina Nilsen i Retriever.

Gjennomslag. «I løpet av 2009 og 2010 ble Ny Tid sitert i 1.324 medieoppslag, Morgenbladet i 1.080, Utrop i 851, Ukeavisen Ledelse i 472, Dag og Tid sitert i 229 oppslag, og Aftenposten Innsikt ble sitert i 7.»

Slik lyder konklusjonen i analysen som Retriever Analysis denne uka ferdigstilte om ukes- og månedsavisenes gjennomslag i norsk presse de siste to år. Forrige gang Retriever, som driver Mediearkivet.no, gjorde en lignende medieanalyse for to år siden – kom også Ny Tid helt klart på topp for året 2008. Dermed er Ny Tids artikler mest referert og omtalt i hele treårsperioden 2008-2010.

– Først er det viktig å si at ukeaviser generelt ikke er mye sitert. NRK og de store riksavisene dominerer statistikken. Ukeavisenes andel er forsvinnende liten. Samtidig er det også viktig å registrere dette segmentet hvor Ny Tid hevder seg. Målingene av siteringer er en av måtene vi kan undersøke hvem som er med å sette dagsorden i det norske mediebildet. Tallene viser at Ny Tid er en avis som ønsker å sette dagsorden.

Det sier Kristina Nilsen, Media Analysis Manager i det uavhengige byrået Retriever Analysis, som står for undersøkelsen. 190 av landets aviser, alle landets nettaviser og utvalgte etermedier er med i søket.

CIA-avsløring

I 2009 ble Ny Tid mye sitert på nyheten om at det norske oljefondet økte investeringene i Israel med 63 millioner kroner like før krigføringen startet på Gazastripen. «Det at Norge har kjøpt forsvarsmateriell fra Israel, Krekar-saken og nyheten om at forsvarsdepartementet ikke har tall på hvor mange afghanere norske soldater har drept i krigen i Afghanistan, er andre utenrikssaker Ny Tid ble sitert på en hel del i 2009,» står det i rapporten.

Ny Tids mest siterte 2009-sak var om at Thorbjørn Jagland ble valgt til ny leder av Nobelkomiteen foran fire kvinner, noe som utløste en større debatt om likestilling. I 2010 ble Ny Tid mest sitert rundt på at Dansk Folkeparti roser SV for å ha åpnet for å forby bruk av hijab i barneskolen. Også norske selskapers bidrag til CIAs dronekrig i Pakistan ble tatt opp av andre medier, samt Ny Tid-nyheten om PSTs overvåking av fredsaktive nordmenn.

– Tallene viser at norske medier generelt er flinke å sitere hverandre. Vi skal huske på at aviser i utgangspunktet ikke liker å skrive om hverandres saker. Det at man allikevel velger å gjøre det, betyr at nyheten er så viktig at andre aviser ser seg nødt til å skrive om hva en annen avis har funnet ut. I den sammenheng ser vi for eksempel at Ny Tid blant annet blir sitert av VG. VG er en avis som liker å kun skrive om egenproduserte saker, forklarer Nilsen.

Ny Tid når ut

– Ukeaviser dekker et slikt som andre aviser ikke fokuserer på. Tallene viser at Ny Tid er gode på å grave opp saker i sitt interesseområde, noe som deretter er interessant for flere enn bare Ny Tids faste lesere. Tallene viser at Ny Tid ofte når ut med sakene sine, fastslår Retrivers analysesjef.

Oversikten dekker ikke de siste siste ukers massive mediedekning av Maria Amelie-saken, der Ny Tid så langt i 2011 er referert hundrevis av ganger i inn- og utland på grunn av kåringen av Årets Nordmann 2010.

Kommentarer