Chèche lavi / Looking for life Regissør Sam Ellison

På leting etter livet i grensebyen Tijuana


IMMIGRASJON: Mens demokrater, republikanere og presidenten i USA krangler om en grensemur, viser Chèche lavi hva lunefulle politiske tiltak betyr for alminnelige mennesker.

Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.
Email: willemienwsanders@gmail.com
Publisert: 2019-04-01
Chèche lavi / Looking for life

Sam Ellison (USA/Mexico/Haiti)

Etter en 35 dagers lang nedstengning av statsapparatet i USA, til en kostnad av nesten 6 milliarder dollar, er virksomheten gjenåpnet – i det minste midlertidig. Samtidig truer president Donald Trump med unntakstilstand idet han har gjort sin etterlengtede grensemur til et spørsmål om nasjonal sikkerhet. På den andre siden av grensen fortsetter mennesker i mellomtiden å forsøke å komme seg lovlig inn i USA på jakt etter et bedre liv, slik den evige «American Dream»-reklamen inviterer dem til å gjøre. Mens nyhetsankere prøver å følge den pågående krangelen mellom presidenten, politikere og talkshow-verter og fortsetter å gjøre narr av situasjonen som svar på hver ny kunngjøring (og Twitter-melding), berører den tilsynelatende lunefulle politiske beslutningen mange av disse alminnelige menneskene – en dynamikk som i stor grad er oversett.


[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=8Cq9sAyQ_pA

Midlertidig beskyttet status

Chèche lavi, kreolsk for «å søke liv», tegner et portrett av to alminnelige mennesker: Laureus «Robens» Gasgasha og James Dorcelus, begge haitiske menn som vi møter ved grensen mellom Mexico og USA. I likhet med mange andre flyktet Robens og James fra Haiti etter jordskjelvet i 2010 for å finne arbeid utenfor sitt eget ødelagte land. Opprinnelig ga Brasil muligheter for arbeid i byggebransjen før fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016. Men så snart disse arrangementene var over, brøt landets økonomi sammen og dette tvang de to mennene til å reise videre. Som følge av USAs regelverk som tillater selektiv innvandring gjennom Temporary Protected Status (TPS), tok Robens og James den lange og utfordrende turen nordover.

Chèche lavitegner et portrett av to alminnelige haitiske menn som vi møter ved grensen mellom Mexico og USA.

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)