På innsiden av den fengslede psyken


I California finnes et program som lar de fengslede sone med sjelefred.

Email: thohill89@gmail.com
Publisert: 2018-03-01
HUMAN 2018: The Work

Jairus McLeary og Gethin Aldus (USA)

Visse forbrytelser kan samfunnet aldri tilgi. Men kan de kriminelle lære å tilgi seg selv? Da jeg først så The Work, var det under et døgn siden jeg hadde kommet hjem fra nok et besøk til De forente stater. Aldri før har et land fascinert meg så sterkt – et folk jeg har så mange fordommer mot, nasjonen som utgjør aksen for enhver diskusjon om media, demokrati, liberalisme, velferd og resten av innslagene på den kontinuerlige listen av fremtidsbekymringer, både i sosiale medier og på alles lepper. At jeg de siste fem årene har krysset Atlanterhavet fem ganger for å observere og bli en del av forestillingen om Amerika, gikk ikke opp for meg før jeg satt og så The Work. På skjermen foran meg var en gruppe mennesker som gråt sammen i et fengsel, som en fullendelse av den hundre år lange opprivningen av den amerikanske drømmen.

Frihetens land. Liberalisme, sett som billboards med antiabortreklamer og «aggressive lawyers specialized in injury-compensation»; casinoer, megakirker og doble skift for syv dollar timen; tiggere som går fra vogn til vogn på T-banen og høylytt meddeler sin personlige historie før de ber om hjelp; gravide unge kvinner som ligger på gaten under skitne pledd og sover ved siden av et improvisert pappskilt; den usynlige hånden som bygger skyskraper etter skyskraper i storbyene; ikke minst, skattefinansierte, private fengsler fylt med ikke-hvite menn som er oppvokst i gjengmiljøer. Lite er mer urettferdig enn denne friheten.

«The Land of the Free» har verdens nest høyeste andel fengselsinnsatte per innbygger og topper statistikken over totalt antall med 2,3 millioner innsatte – en halv million flere enn Kina.

Men det er kun sistnevnte eksempel som faktisk vises i filmen, om ikke resten er implisert. Hvis det er én type dokumentarer det siste tiåret ikke har hatt underskudd av, er det den som tar for seg det amerikanske fengselssystemet. Dette er selvsagt ikke uten grunn. «The Land of the Free» har verdens nest høyeste andel fengselsinnsatte per innbygger og topper statistikken over totalt antall med 2,3 millioner innsatte – en halv million flere enn Kina. Overrepresentasjonen av ikke-hvite menn samt endeløse tilfeller av politivold og strukturell rasisme gjør det amerikanske fengselet til et emne som aldri kan utforskes dypt nok. Innfallsvinkelen i The Work er sånn sett et forfriskende innslag i kategorien, da den viser en lite …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)