På innsiden av «hvit makt» i USA

NASJONALISME: I Vegard Tenold Aases nye bok blir vi kjent med høyreekstreme grupperinger i USA, der man fornekter holocaust og tror på en ny giv for nynazismen.

Henning Næss
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 06.11.2019
           Alt du elsker skal brenne. På innsiden av den hvite nasjonalismens gjenfødelse i USA
Forfatter: Vegard Tenold Aase
Cappelen Damm, Norge

Journalisten Vegard Tenold Aase (40) bor i New York og har reist rundt i USA siden 2010. Boken åpner på dagen for presidentvalget i USA i 2016. Da sender ekstremisten Matthew Heimbach en e-post til forfatteren: «Wisconsin går til Trump! Alt du elsker, skal brenne. LOL.»

For å komme på innsiden av høyreekstremistiske grupper har forfatteren vært sammen med dem i ni år, tidvis med fare for sitt eget liv.

I 2010 får han en e-post fra en mann som kaller seg Duke Schneider, et medlem av det nynazistiske National Socialist Movement. Bevegelsen synes å være liten og består stort sett av eldre, grånende herrer som ikke skjønner at de kjemper for en tapt sak.

Skal man le  eller gråte når man leser at nazister i USA ikke forstår at de blir hatet?

Sammenstøt

12. august 2017: Flere tusen demonstranter går i tog mot rasisme i byen Charlottesville i USA. Flere havner i voldelige sammenstøt. Da antirasistene marsjerer mot sentrum i byen, dundrer en sølvfarget bil inn i folkemengden. 19 personer blir skadet, og 32 år gamle Heather Heyer blir drept. Noe senere blir James Alex Fields jr. pågrepet, siktet for grov vold og forsettlig drap og og for å ha stukket av fra åstedet.

Donald Trump er påfallende treg med å fordømme handlingen og uttaler seg i svevende vendinger om selve hendelsen. USAs daværende sikkerhetsrådgiver betegner den som terrorisme. Hendelsen gir rasistbevegelsen i USA et kraftig tilbakeslag, etter at de fikk «sin» president i Det hvite hus i november 2016.

Skal man le eller gråte når man leser at nazister i USA ikke forstår at de blir hatet? Når de få som er igjen av Ku Klux Klan-bevegelsen, ikke skjønner at de aldri vil klare å løfte organisasjonen tilbake til «gammel storhet»? Eller når man leser om George Lincoln Rockwell, som med begrensede midler opprettet det amerikanske nazipartiet i USA i 1959, og som forsøkte å fornye nazismen på amerikansk jord? Og det til tross for at han var en stor beundrer av Malcolm X? Lesningen blir tragikomisk.

Ekstremister


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.