Bestill høstutgaven her

På helsen løs for fedrelandet

Army
Regissør: Kelvin Kyung Kun Park
(Sør-Korea)

MILITÆRTJENESTE: Kelvin Kyung Kun Parks Army byr på et innblikk i Sør-Koreas førstegangstjeneste, der individet gis en kollektiv identitet.

Kelvin Kyung Kun Parks Army åpner med en mektig scene der militære øvelser vises fram for et fjetret publikum og operalignende hymner overdøver drønnet fra artilleriet – en gjenskaping for å hylle sørkoreansk heltemot under krigen som rev den koreanske halvøya i to. Scenen antyder filmens sentrale tema: forestillingen.

Den obligatoriske militærtjenesten er en overgangsrite i Sør-Korea, forklarer regissøren/fortellerstemmen i filmens første sekvenser mens han reflekterer over da han selv utførte sin patriotiske plikt. Han forteller videre hvordan hans synspunkter har endret seg når han ti år senere er tilbake med et kamera for å følge den ferske rekrutten Woochuls militærtjeneste.

Millioner av mennesker som ofrer seg for hjemlandet, gir en sterk fellesskapsfølelse.

Gjennom elegant komponerte bilder og et utsøkt lydspor dramatiserer Park de daglige militærøvelsene mens han kommenterer (og supplerer med sine egne minner) det som skjer foran kameraet, forskjellene mellom datid og nåtid.

Avstraffelser

Dagens militærøvelser ser nærmest behagelige ut, observerer Park. (Kan mangelen på avstraffelse av soldatene skyldes at han er til stede med kameraet?)

Han minnes at han en gang så en UFO, og grubler over at UFO-er egentlig er «underbevisste projiseringer fra mange mennesker» – individets underbevissthet i kombinasjon med mystiske verdier projiserer lys på himmelen, forklarer han. Dette mystiske fenomenet forsterkes ytterligere da han senere i filmen oppdager at lignende UFO-observasjoner er gjort av flere soldater, gjerne rett før de forlot militæret.

Den obligatoriske militærtjenesten er en overgangsrite i Sør-Korea

En trio av muntre ungjenter opptrer med en kristen rockelåt for de mannlige troppene. Fra sitt fugleperspektiv fanger Park et hav av identisk kledde menn med veivende armer som om de var på konsert eller på en sportsarena.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

11. SEPTEMBER:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
22. JULI:

Traumeberetningen


Aslaug Holm, Sigve Endresen: Generasjon Utøya
Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. JULI:

Et undersøkende nåtidsbilde av 22. juli


Tommy Gulliksen: Arven etter 22. juli
Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte