Ban Ki-moon besøker et senter for flyktninger i Italia. FOTO: UN Photo / Rik Bajornas

På flukt gjennom tiden


Non-refoulement – prinsippet om at ingen skal sendes tilbake til land der de risikerer forfølgelse – nevnes ofte når flyktningkrisen diskuteres. Bak fremmedordet finnes et sterkt og virkningsfullt begrep med en lang historie. 

Email: juliagronnevet@gmail.com
Publisert: 14. juli 2016

FNs hovedkvarter i Genève, Palais des Nations, er så stort og labyrintisk at da jeg jobbet der i en måneds tid, tok det meg en solid uke å lære meg veien fra møterommet til kantinen. Det føltes tvingende nødvendig å ikke gå seg bort i Palais des Nations, og det var ikke bare fordi jeg hadde så kort lunsjpause. Nei, det var fordi stedet er spøkelsesaktig selv ved høylys dag. Man får følelsen av at om man tar feil sving et sted, kan man ende opp på en tidsreise til 1936. På tross av denne foruroligende følelsen, endte jeg ofte opp nærmest alene i et monumentalt galleri med en uovertruffen utsikt mot Mont Blanc. Hallen kalles «Salle des Pas Perdus» — «De tapte fottrinns …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Evt tegn abonnement (69kr/mnd) for å kunne lese alt (inkludert magasinene). Om du ikke er det allerede. Logg inn eller registrer deg først i toppen/menyen før bestilling.

Abonnement kr 195 kvartal