Øynene lukket for fremtiden

Månedens strømming for abo: Drømmen om et tapt hjemland er det eneste flyktningene har igjen, slik de portretteres i denne dokumentaren. Hvordan kan man da møte fremtiden?

Hilde Susan Jaegtnes
Forfatter og manusforfatter for film- og tv.
Email: hildesusan@gmail.com
Publisert: 13.10.2016

If I Close My Eyes
Regi: Francesca Mannochi og Alessio Romenzi (i samarbeid med FNs høykommisær for flyktninger)  (passord for Ny Tids abonnenter: ‘lebanon’)

Jeg husker alt. Jeg husker gaten, jeg husker kyllingene, jeg husker naboen. Jeg husker alt, takk Gud – jeg glemmer ikke noe.

Libanon med sine rundt fire millioner innbyggere huser over én million syriske flyktninger. 300 000 av de 500 000 syriske flyktningbarna i Libanon i alderen 3–17 år får ingen skolegang. De offentlige libanesiske skolene har ikke plass til alle skoletrengende syriske barn, til tross for forsøk på å utvide undervisningstiden til flere økter om dagen. Og de mange uformelle skolene som har blitt igangsatt, er ikke sertifisert, og kan derfor ikke utstede vitnemål.

I dokumentaren If I Close My Eyes gir de italienske regissørene og journalistene Mannochi og Romenzi et innblikk i en av de uformelle skolene som er drevet for syriske flyktninger. Vi følger den syriske juristen og idealisten Suliman Zuhuri i hans arbeid for å formidle et minimum av kunnskap til sine unge landsmenn. I tillegg intervjues Sulimans far Nasser, eleven Hyam, Hyams storebror Mohammed og moren Naziha.

Suliman, en karismatisk og engasjert lærer med usedvanlig god evne til å aktivere og nå frem til barn, forklarer at syrernes eneste håp om å bestå som nasjon, er skolegang. Med utrettelig energi og kjærlighet driller han barna med spørsmål og flagrer leende rundt i skolegården i en vill versjon av leken «hauk og due». Mange av øvelsene og leksene som elevene utsettes for, går ut på å huske mest mulig om hjemlandet og krigens ødeleggelser, og å formulere drømmer om en fremtidig gjenforening med landet. I tillegg blir elevene pålagt å intervjue familiemedlemmer om samme tema.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/oynene-lukket-for-fremtiden/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.