Overvåkningsapparatet er ute av kontroll

NSA har en lang tradisjon for å villede både Kongressen og publikum.
Avatar
Email: jesselyn@gmail.com
Publisert: 16.06.2016

USAs etterretningsorganisasjon National Security Agency (NSA) bør bruke kreftene sine på å reformere masseovervåkningsoperasjonene, som nå er totalt ute av kontroll. Dette gjelder også totallagringen av telefonsamtaler som både en dommer og den uavhengige Privacy and Civil Liberties Board har erklært ulovlig. I stedet bruker NSA utallige timer på å finne ut hvordan offentligheten oppdaget lovbruddene, de driver svertekampanjer mot varslere som Edward Snowden som avslørte sannheten for offentligheten, og de legger – i klassisk NSA-ånd – skylden for varslingen på tjenestemenn lenger nede i systemet.

Å rette beskyldninger mot uskyldige medarbeidere lenger nede i systemet betraktes som korrekt modus operandi hos de høyeste herrene i NSA.

Selv kringkastingsselskapet NBC har beskrevet svertingen av Snowden som ugrei. NBC rapporterer likevel at Snowden «til en viss grad kan ha brukt lureri» for å få tilgang til informasjonen. I stedet for å straffe de høye tjenestemennene som lot både sløsing og ulovlig spionasje foregå, skryter nå NSA til Kongressen av at de skal straffe en av Snowdens medarbeidere. Denne Snowden-kollegaen vil som følge av dette få sikkerhetsklareringen sin opphevet.
Mainstream-mediene sikler etter å publisere og gjenta hvert eneste lille fragment av anti-Snowden-stoff. (Dette er jo mye enklere enn å sette seg inn i hvordan etterretningsmiljøets ledere, en hemmelig domstol samt flere presidenter har sluppet løs et overvåkningsapparat som krenker personvernet til hundrevis av millioner uskyldige amerikanere.)

Den opprinnelige NBC-artikkelen om Snowden hadde ikke med noen uttalelse fra Snowdens juridiske representant – men Michael Isikoff i NBC skal likevel ha ros for senere å ha oppdatert artikkelen sin med en uttalelse fra undertegnede:
«Edward Snowden gjentar avvisningen han kom med den 23. januar. Det er dokumentert at NSA har forsøkt å legge skylden for sine egne feil på uskyldige ansatte, at de har fabrikert bevis mot dem, og at de har villedet Kongressen.»
NSA har en lang tradisjon for å villede både Kongressen og publikum. Å rette beskyldninger mot uskyldige medarbeidere lenger nede i systemet betraktes som korrekt modus operandi hos de høyeste herrene i NSA. Da New York Times publiserte en pulitzerprisvinnende sak om uberettiget telefonavlytting, la NSA-ledelsen skylden på varslere i organisasjonen som ikke hadde noen ting med New York Times-artikkelen å gjøre. Likevel fikk de trukket tilbake sikkerhetsklareringene sine og ble svartelistet fra fremtidige oppdrag.

Det bør ringe en bjelle når NSA har tid til å skrive notater til Kongressen om å «finne de ansvarlige» for at offentligheten fikk kjennskap til NSAs ulovlige virksomhet – men ikke kan gi et enkelt svar på spørsmålet om hvorvidt NSA samler inn data om flere millioner amerikanere. Vi bør også våkne opp av NSAs forsvar av egne svertekampanjer, som ikke er noe annet enn avledningsmanøvere.

Radack er advokat for Edward Snowden og flere andre varslere i organisasjonen WISPeR – Whistleblower and Source Protection Programme, som er  tilknyttet Institute for Accuracy in Reporting.

Kommentarer