Overvåket av PST

Samfunnsdebattant Iffit Qureshi protesterte mot Israels krigføring i Gaza. Så fikk hun opplyst at hun var registrert hos Politiets sikkerhetstjeneste. Nå lever hun med usikkerheten.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

Overvåkning. I over én uke har amerikanernes angivelige overvåkning ved USAs ambassade i Oslo vært heftig diskutert. Men dag kan Ny Tid fortelle at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) selv driver omstridt registrering eller overvåking av lovlydige norske borgere.

PST bekrefter overfor Ny Tid, slik tidligere PST-sjef Jørn Holme sa på et møte med Muslimsk Studentersamfunn i september 2007, at tjenesten fortsatt følger minst 200-300 personer med «spesiell oppmerksomhet».

Det er tidligere ikke kommet ut hvem som havner på listene, selv om flere i minoritetsmiljøene har fryktet at de er spesielt utsatt.

Registrerte samfunndebattant

Samfunnsdebattanten Iffit Qureshi forteller nå at hun ved tre anledninger det siste halvannet året, etter hennes utadvendte Gaza-engasjement, har fått en urovekkende beskjed: Personer med tilknytning til politiet har opplyst at hun er registrert i PSTs og politiets systemer.

– Jeg er veldig opptatt av å være en aktiv borger i det norske samfunnet. Jeg ønsker å skape forståelse og dialog. Når dette skjer, føler jeg meg derimot krenket av det samme samfunnet som jeg ønsker å forsvare. Jeg er skremt og føler en plikt til å si fra. Jeg nekter å tie, sier Qureshi til Ny Tid.

Sist gang hun fikk den ubehagelige beskjeden, var i begynnelsen av september. Da fikk hun vite fra en bekjent at hun hadde vært registrert hos PST. I mai 2010 hadde hun blitt invitert til et «oppklaringsmøte» med med to politiansatte på en restaurant på Oslos vestkant. Ifølge det Ny Tid får opplyst av andre kilder, skal hensikten med møtet ha vært å fjerne henne fra listene. Det blir sagt fra politikildene at «hun ikke står der lenger», men PST nekter å bekrefte dette offisielt – heller ikke overfor Ny Tid.

Iffit Qureshi presiserer at hun beskytter sine kilder. Ny Tid har likevel funnet fram til navnene på de involverte politifolkene. Flere av dem har egne Facebook-profiler, der de er venner med flere kjente personer med muslimsk bakgrunn i Norge. Den som først tok kontakt med Qureshi, har registrert en side under falskt navn, men med sitt eget bilde. En annen politibetjent tilknyttet Oslo-politiet viser kun en fotoredigert tegning av seg selv. Han er også «venn» med en rekke profilerte nordmenn på Facebook.

Usman Rana reagerer

Den profilerte legen, spaltisten og prisbelønte kommentatoren Usman Rana reagerer sterkt på opplysningene Ny Tid nå bringer. Til tross for en del politiske uenigheter mellom de to, setter han pris på Qureshis radikale engasjement.

– Det er urovekkende at en debattant som Iffit Qureshi blir fulgt uten grunnlag. Bare beskjeden fra polititilknyttede personer om noe slikt, er i seg selv nok til å skape en følelse av at man blir mistenkeliggjort og en outsider i Norge, selv om man er en lojal borger. Hun er en aktiv, engasjert og demokratisk innstilt Oslo-borger som tar i bruk sin ytringsfrihet, sier Rana.

Legen krever nå at justisminister Storberget kommer på banen, også sett i lys av de politiske reaksjonene som den siste uka er kommet mot at USA skal ha bedrevet registrering av sivile nordmenn.

– Jeg mener at justisminister Knut Storberget må legge press på sine underordnede. Han må bli langt tydeligere enn i dag og ikke skjule seg bak en «prosess». Vi må få en avklaring om hva som kreves for å bli oppfattet som «mistenkelig» av myndighetene. Hvilke seleksjonskriterier har de hemmelige tjenestene i Norge for å invadere privatlivet til mennesker? Det er åpenbart at Qureshi ikke burde bli rammet av noe slikt. Hvis terskelen er så lav, er det mulig at grensene for personvernet og rettsstaten overskrides. Er det nok å være muslim og engasjert i samfunnet for å bli registrert, spør Rana.

Les mer i ukas utgave av Ny Tid, 12.11. Eller abonnér på Norges globale ukemagasin her.

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL