Overkontroll kan føre til radikalisering

Regjeringens måltall for utvisning av ulovlige innvandrere i Norge har ført til flere og mer omfattende utlendingskontroller – også av norske borgere. Nå frykter flere at kontrollene kan føre til økt radikalisering blant ungdom. 

Flere norske organisasjoner rapporterer om en økning i antall henvendelser fra mennesker som utsettes for hyppige og ubehagelige utlendingskontroller på gaten i Oslo. En av dem er Jonathan Arevalo fra Colombia. Han var på vei fra leiligheten sin på Grønland i Oslo mot Oslo Sentralstasjon da to sivilkledde politimenn stoppet ham og ba ham vise frem passet sitt.
«Siden jeg ikke snakker engelsk, skjønte jeg ikke hva de sa. Men jeg ba dem identifisere seg, for jeg skjønte at de var politi. I Colombia er vi vant til at politiet kan opptre fiendtlig, så jeg inntok en litt defensiv holdning. De ba meg vise identifikasjon og pass, men det hadde jeg ikke med – jeg hadde fått beskjed om at det ikke var nødvendig å ha med seg identitetspapirer omkring,» forteller Arevalo til Ny Tid når vi møter ham og tre av vennene hans på en kafé i Oslo. «Da fulgte politiet meg hjem, samtidig som de stilte spørsmål om når jeg skulle reise tilbake og om jeg hadde returbillett. Da vi kom frem til leiligheten, ble de med inn. Jeg viste pass og ble bedt om å vise returbillett,» forteller Arevalo. Fra august til november i år var han og vennene på utveksling i Norge med Latin-Amerikagruppene (LAG) fra Colombia.
Etter kontrollen kom Arevalo seg omsider til Jernbanetorget for å treffe vennene fra utvekslingsmiljøet. Mens de sto og pratet og diskuterte det som hadde skjedd, kom en kvinne og en mann i sivile klær bort til dem. Også disse viste seg å være fra politiet.
«Vi snakker hverken norsk eller engelsk, og skjønte ikke hva de sa. Én i følget snakket litt norsk, og fikk greie på at de ville se passene våre. De hadde vi ikke med. Vi ble stående i 30 minutter og forsøke å forklare oss. Til slutt kom det en tredje sivilkledd betjent, som foreslo at alle skulle dra hjem til hver enkelt av oss for å sjekke dokumentene,» forteller Arevalo. «Det hele opplevdes veldig rart. Rundturen i politibilen tok omtrent én og en halv time. Det som kjentes aller verst, var at de beholdt dokumentene våre til vi var ferdige med hele opplegget. Det var stressende og frustrerende – de tok bilder av dokumentene, og sendte dem frem og tilbake. Vi skjønte ikke hva som skjedde,» forteller Arevalo, som opplevde hendelsen som svært ubehagelig.
Han er overrasket over måten de ble behandlet på, og sier til Ny Tid at han ser på dette som et uttrykk for dobbeltmoral.
«Jeg synes dette sier noe om holdningen blant norsk politi. Vi ble møtt med rasisme. Vi har snakket mye om at Norge er en fredsnasjon, et land som ønsker å skape fred i verden. Men holdningen vi møtte hos politiet, reflekterte på ingen måte disse verdiene. Vi fikk ikke vite hva vi var anklaget for, eller hvorfor vi måtte sitte der», sier Arevalo.
Har dere opplevd slike ting før?
«Nei, men vi har sett og lagt merke til at politiet er i gatebildet på denne typen oppdrag. Torsdag forrige uke sto det uniformert og bevæpnet politi på Grønland. Politiet i Colombia har små skytevåpen – de vi så her, hadde store geværer. Opptrappingen kommer nok av den økte flyktningstrømmen fra Syria, at det kommer mange innvandrere til Norge på én gang,» tror Arevalo.
Han forteller at han nå vil tenke seg om to ganger før han besøker Norge igjen.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer