Overfladisk om intellektuelles overmot

The Reckless Mind er en viktig kritikk av filosofer, men glemmer selv å være filosofisk. 

Kjetil Røed
Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 17.11.2016

Mark Lilla:
The Reckless Mind: Intellectuals in Politics
New York Review of Books, 2016 (nyutgivelse, første utgave kom i 2002)

 

Da Platon skrev Staten, sitt hovedverk om politikk, var det filosofene som skulle være kongene. Dette viste seg å by på problemer da den greske filosofen selv skulle tre inn som konsulent i realpolitikken, for til tross for gjentatte besøk i Syrakus, hovedstaden på Sicilia, fikk han liten innflytelse. Siste gang klarte han såvidt å komme seg unna med livet i behold.

Historien forteller oss at disse besøkene var en del av Platons plan om å realisere sine tanker fra Staten: Filosofene skulle sitte på toppen av samfunnet, mente den greske filosofen. Slik gikk det ikke. Gjennom historien har det vist seg at slike forsøk på å realisere filosofiens mandat innenfor politikkens rammer, sjelden ender godt. Det var heller ikke uten grunn at Heideggers kolleger bistert spurte om han «var tilbake fra Syrakus», da han vendte tilbake til undervisning etter noen år i unåde etter sin allianse med nazistene.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer