Over 500 i Nato-opprør

Over 500 personer hadde skrevet under oppropet mot nye Nato da kampanjen ble presentert torsdag. Blant dem finnes toppene i 15 fagforbund og stortingsrepresentanter fra flere partier.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Med en rekke kjendisnavn fra politikk, kultur og samfunnsliv i spissen, håper kampanjen å vekke til live en debatt om Natos nye strategiske konsept. Helt i front går nobelkomiteens leder Francis Sejerstedt, Senterpartiets nestleder Åse Grønlien Østmo, professor Thomas Hylland Eriksen, lederen i Norsk Transportarbeiderforbund Per Østvold og tidligere Venstreleder Gunnar Garbo.

Forbundsledere

Men Østvold er ikke alene blant forbundslederne i fagbevegelsen. Sture Arntzen i Handel og Kontor, Jan Davidsen i Kommuneforbundet, Turid Lilleheie i Tjenestemannslaget og Finn Erik Thoresen i Grafisk er blant LO-forbundslederne som «ikke ønsker Nato som selvoppnevnt verdenspoliti», som det heter i oppropet.

Også Helse- og Sosialforbundets leder Tove Stangnes og Lærerlagets Helga Hjetland har skrevet under, sammen med andre forbundsledere og lokale tillitsvalgte i fagbevegelsen.

Initiativtakerne til oppropet, blant dem forfatteren Vigdis Hjorth, har satset stort på å få kulturpersoner på banen i kampen mot Natos «out of area»-strategi. Kjell Askildsen, Kjetil Bjørnstad, Jon Fosse, Klaus Hagerup, Inger-Elisabeth Hansen, Liv Køltsow, Thorvald Steen og Fredrik Fasting Torgersen er blant dem som står på lista.

Flere partier

Politisk samler oppropet støtte ikke bare fra hovedtyngden i SVs ledende organer, men også fra andre partiers politikere. Ikke minst er det verd å merke seg at Sp-nestleder Åse Grønlien Østmo er med i front for oppropet, og har med seg stortingsrepresentant Jon Dale, generalsekretær Kjell Dahle og Senterungdommen-leder Sigbjørn Gjelsvik.

Også Arbeiderpartiet og AUF er representert, blant annet med stortingsrepresentant Trond Giske, fem sentralstyremedlemmer i AUF og leder og nestleder i Sosialdemokratisk Studentforbund.

Kristin og Erik alene

Kristin Halvorsen og Erik Solheim er de eneste partilederne i SFs og SVs historie som ikke slutter seg til oppropet mot nye Nato.

Samtlige nålevende partiledere – Finn Gustavsen, Stein Ørnhøi, Berit Ås, Berge Furre og Theo Koritzinsky – har satt sitt navn på lista, i tillegg til SV-dronning og tidligere parlamentarisk leder Hanna Kvanmo.

Et mindretall på fire i SVs stortingsgruppe slutter seg til oppropet, mens et nesten samlet sentralstyre gjør det samme. Blant underskriverne på oppropet finnes også flere personer som støttet Natos bombing av Rest-Jugoslavia, blant dem stortingsrepresentant Karin Andersen og Oslo SVs Kari Pahle.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here