Over skyskraperen 

Ciro Najle: The Generic Sublime. Harvar University, 2016

The Generic Sublime tenker bredt og ambisiøst rundt en ny type urban arkitektur. 

I 1978 presenterte Rem Koolhaas i boken Delerious New York det han kalte et manifest for Manhattan med utgangspunkt i byen. Opprinnelig var han der kun på besøk, men fascinasjonen for Manhattan fikk ham til å studere virkningen storbykulturen har på arkitektur. Han skriver blant annet om Rockefeller Center, hvor skyskraperne strekker seg over mangfoldige kvartaler. En av Koolhaas’ påstander er at Manhattan, med sin overflod og sine opphopninger av bygninger, i dag er blitt synonymt med urbanitet.

Over skyskraperen. Ciro Najle viderefører teoriene til Koolhaas med det ambisiøse og omfattende prosjektet The Generic Sublime, som hadde arbeidstittelen «Overtheskyskraper». The Generic Sublime, som fremsetter et forslag til en ny måte å tenke urbanitet og byarkitektur på, ble igangsatt og ledet av Najle mens han var professor på Harvard Graduate School of Design og varte fra 2010 til 2013. Studentene som medvirket jobbet innenfor blant annet landskapsarkitektur og urban design. Noen tok utgangspunkt i Koolhaas’ teorier, andre i utopier, andre igjen i såkalt overurbanism – den amerikanske skyskraperen og dens mikrosamfunn. I 2016 kom en omfattende bok om prosjektet , som har blitt omtalt som en ny måte å tenke rundt arkitektur og urbanitet på.

The Generic Sublime. Tittelen The Generic Sublime henspiller på den generiske arkitekturen, en arkitektur som stammer fra den europeiske modernismen på 1900-tallet og som legger vekt på det essensielle, funksjonelle, effektivitet – og kostnader. Denne type arkitektur utgjør det vi gjerne tenker på som urbanitet i dag, representert ved for eksempel skyskrapere, høyhus og bygninger som strekker seg over hele kvartaler. Disse kan inneholde både leiligheter, industribygg, kontorer, temaparker og finanssentre. Noen av studentene jobbet med potensialet i de generiske bygningene, men løftet dem opp til et nytt nivå og satte dem opp mot begrepet om det sublime.

Kan man integrere skyskraperen bedre i landskapet?

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.