Bestill høstutgaven her

Oslo – en gullkantet avtale for Israel

På grunn av Osloavtalen har Israel opplevd en eventyrlig økonomisk vekst - på bekostning av palestinerne. Omfattende korrupsjon ble også det triste resultatet av Oslo-prosessen.

Den israelske høyteknologiske industrien var den første som tjente på fredsprosessen. Men den israelske økonomien som den gangen nettopp hadde gjennomgått en liberaliserings- og privatiseringsprosess, hadde allerede merket betydelig vekst før fredsforhandlingene startet i Oslo.

Takket være USAs investeringer i sivil og militær industri gjennom 30 år, og frihandelsavtalene Israel inngikk med USA og med EU. For Israel var Oslo-prosessen en velstandsperiode; utenriks fordi de gjennom diplomatiet nådde frem med sine synspunkter, og innenriks fordi de opplevde økonomisk vekst.

Høy vekst

I 1995, vel ett år etter fredsavtalen i Oslo, steg israelske investeringer utenlands med 46 prosent; en vekstrate som holdt seg de tre påfølgende årene.

Inntil det hele bråstoppet tre år inn i Benjamin Netanyahus regjeringsperiode, for så igjen å stige inntil de i 2000 utgjorde syv prosent av BNP. Mellom 1993 og 1998 steg eksporten av høyteknologiske produkter årlig med 15 prosent. Takket være opphevelsen av både den andre og tredje arabiske boikotten i 1994, var det mange dører som åpnet seg. Multinasjonale selskaper som på sytti-og åtti-tallet hadde foretrukket å jobbe med arabiske stater, snudde seg nå mot Israel.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte