Bestill sommerutgaven her

Oslo – en gullkantet avtale for Israel

På grunn av Osloavtalen har Israel opplevd en eventyrlig økonomisk vekst – på bekostning av palestinerne. Omfattende korrupsjon ble også det triste resultatet av Oslo-prosessen.

Den israelske høyteknologiske industrien var den første som tjente på fredsprosessen. Men den israelske økonomien som den gangen nettopp hadde gjennomgått en liberaliserings- og privatiseringsprosess, hadde allerede merket betydelig vekst før fredsforhandlingene startet i Oslo.

Takket være USAs investeringer i sivil og militær industri gjennom 30 år, og frihandelsavtalene Israel inngikk med USA og med EU. For Israel var Oslo-prosessen en velstandsperiode; utenriks fordi de gjennom diplomatiet nådde frem med sine synspunkter, og innenriks fordi de opplevde økonomisk vekst.

Høy vekst

I 1995, vel ett år etter fredsavtalen i Oslo, steg israelske investeringer utenlands med 46 prosent; en vekstrate som holdt seg de tre påfølgende årene.

Inntil det hele bråstoppet tre år inn i Benjamin Netanyahus regjeringsperiode, for så igjen å stige inntil de i 2000 utgjorde syv prosent av BNP. Mellom 1993 og 1998 steg eksporten av høyteknologiske produkter årlig med 15 prosent. Takket være opphevelsen av både den andre og tredje arabiske boikotten i 1994, var det mange dører . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like