Bestill sommerutgaven her

Osama bin Laden – mannen som hele Amerika frykter

Osama bin Laden har ikke det for seg å innrømme terroraksjoner han har stått bak. Men USA og de fleste eksperter mener det er liten tvil om at han har mange menneskeliv på samvittigheten.

Usama Bin Muhammad Bin Ladin, Shaykh Usama Bin Ladin, Prinsen, Emiren, Abu Abdallah, Mujahid Shaykh, Hajj, Regissøren. Kjært barn har mange navn, heter det. Alle disse navnene tilhører den styrtrike terroristen og Amerika-hateren Osama bin Laden. Gjennom de siste ti årene har denne mannen blitt stemplet som den mest farligste og ondskapsfulle terroristen av USA, resten av den vestlige verden og Russland.

Med sin enorme formue og sitt omfangsrike nettverk mener de fleste eksperter på terrorisme at han står bak en rekke terrorhandlinger siden 1992 rettet mot amerikanske interesserer både innenfor og utenfor USAs grenser.

Jo mer USA hater Osama bin Laden, dess større helt blir han i enkelte muslimske miljøer verden over. Men hvem er denne skrekkens mann?

Opprinnelig kommer familien til Osama bin Laden fra Jemen. Familien innvandret til Saudi-Arabia etter den andre verdenskrig. Hans far, entreprenøren og sjeik Mohammed bin Laden, tjente store penger på å bygge veier gjennom det saudiarabiske oljelandet. I 1957 kom Osama bin Laden til verden, som den yngste sønnen i familien.

USA-vennlig

I hovedsak er det ved hjelp av pappas arvede penger at Osama bin Laden i dag har en enorm personlig formue. Formuen hans er tidligere anslått til å være på 3 milliarder amerikanske dollar. Men bin Laden har også fått økonomisk støtte fra USA.

For en gang i tiden var USA og Osama bin Laden svært gode venner. I desember 1979 rykket sovjetrussiske styrker inn i fjellandet Afghanistan for å støtte en sovjetvennlig ledelse. Den afghanske jihad ble støtte av den amerikanske regjering, og hadde også full støtte av både Pakistan og Saudi-Arabia. Midtøsten-ekspert Hazhir Teimourian mener at Osama bin Laden til og med fikk sikkerhetstrening fra selveste CIA på denne tiden.

Kampene i Afghanistan la grunnlaget for Osama bin Ladens videre terroristvirksomhet.

– Mens bin Laden kjempet mot sovjeterne i Afghanistan fikk han et rykte på seg for å være en dyktig, modig og effektiv organisator. Han fikk mange gode kontakter i løpet av denne krigen, og mange av disse utgjør en del av nettverket hans, tjue år etter, forteller forsker Gavin Cameron ved universitetet i Salford i England til Ny Tid.

Landsforvist

Etter krigsperioden i Afghanistan dro han tilbake til Saudi-Arabia, hvor han etablerte organisasjonen Al-Qaeda – “Overkommandoen”. Han drev også med en aktiv opponering mot den saudiarabiske kongefamilien. Bin Laden mente kongedømmet var korrupt og vestliggjorte banditter som ikke fulgte islam.

I 1991 koker det over for saudiarabiske myndigheter som øyeblikkelig utviser ham på grunn av hans opposisjonelle opptreden mot dem – selv om Osama bin Laden både er født og oppvokst i landet.

Han rømmer til Sudan hvor han får være i fred i nærmere fem år. Deretter blir de sudanske myndighetene nærmest tvunget av Bill Clinton til å utvise bin Laden. Han reiser tilbake til Afghanistan.

Nettverket

Med militære og økonomiske ytelser til Taliban-regimet, blir han tatt i mot som en gjest. Men USA vil ha bin Laden utlevert og stilt for amerikansk domstol. Taliban adlyder ikke Bill Clinton. Men geriljaen hevder å ha fratatt bin Ladens muligheter til å kommunisere med resten av hans nettverk ved å ha konfiskert satelittelefonene til bin Laden.

Dette er noe amerikanske myndigheter på ingen måte tror på. De mener at han fortsatt styrer sitt verdensomspennende nettverk fra forskjellige tilholdssteder sør i Afghanistan, og trener opp terrorister på baser i Afghanistan og Sudan.

Men ingen vet hvor stort nettverket hans er, eller hvor stor makt bin Laden har over de forskjellige grupperingene som er tilknyttet hans Al-Qaeda-gruppe. Enkelte mener at bin Laden har opp til 3.000 menn under sin ledelse, men tallet er basert på gjetninger.

– Vi er svært usikre hvor mange supportere Osama bin Laden i dag har. Al-Qaeda er ikke en gruppe i ordets rette forstand, men et nettverk. Den interne kjernen består sannsynligvis av relativt få antall medlemmer. Men de forskjellige gruppene i hans nettverk nyter godt av økonomisk støtte, hjelp til organisering og opplæring fra bin Laden, sier Cameron.

USA-hat

Etterforskninger fra gjentatte terrorangrep mot amerikanske mål har avslørt at bin Laden har et verdensomspennende nettverk. Eksperter mener at mannen i dag har nettverk tilknyttet grupperinger i Afghanistan, Bosnia, Tsjetsjenia, Tadsjikistan, Somalia, Jemen og Kosovo.

Bin Ladens aggresjon mot USA startet for fullt på nittitallet, etter at daværende president George Bush brukte baser i Saudi-Arabia til å angripe Irak under Gulf-krigen. I 1996 utstedte han en personlig fatwa – hellig krig – mot alt amerikansk.

– I hovedsak er det tre motivasjonsfaktorer som driver bin Laden og hans nettverk. Først og fremst vil han eliminere all vestlig, og i særdeleshet amerikansk, nærvær i Saudi-Arabia. Bin Laden mener det strider med islam at det er vestlige og pro-jødiske baser i nærheten av de hellige stedene Mekka og Medina, sier Cameron.

Deretter vil bin Laden som god muslim fjerne alle jøder fra Jerusalem, som er den tredje hellige by i islam. En siste faktor for bin Ladens kamp er å få slutt på den vestlige forfølgelsen av det iranske folk.

– Personlig tror jeg nok denne siste saken er mindre viktig for ham, men samtidig en svært populær måte å sikre støtte på i den muslimske verden, mener Cameron.

Bakmannen

Den første anti-amerikanske terroraksjonen skjedde i 1992. Da ble to hotell med amerikanske soldater utsatt for en bombeangrep. Ingen av de amerikanske soldatene, som var på vei til Somalia, ble drept. Bin Laden har hatt kontakter med flere lokale somaliske krigsherrer.

Bin Laen er også mistenkt for å være bakmannen bak bombeaksjon mot World Trade Center i New York i 1993, da sju mennesker omkom. Amerikansk etterforskning knyttet ham opp mot attentatet og den egyptiske grupperingen som ettersigende utførte handlingen.

Senere har han sannsynligvis stått bak angrep mot amerikanske baser i Saudi-Arabia, bombingen av de to amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998, planleggingen av et attentat mot Los Angeles internasjonale flyplass i 1999 som ble avverget, og bombeaksjonen mot den amerikanske destroyeren USS Cole i fjor.

Så skjer nærmest det uvirkelige. World Trade Center i New York og Pentagon i Washington bombes av kaprede passasjerfly i løpet av 85 minutter. De fleste terroreksperter er enige i at dette verket er signert av Osama bin Laden – på en eller annen måte. Spørsmålet er bare hvor dypt involvert i angrepet mannen har vært.

– Når vi sier at bin Laden er involvert i de siste dagers hendelser i USA, har vi sannsynligvis rett. Trolig er han mesterhjernen bak planleggingen og logistikk, men hvor kanskje flere grupper er involvert, spår Cameron.

Selv om man med stor sikkerhet kan si at bin Laden har hatt en finger med i spillet, er det vanskelig å si hvor mange fingre han har hatt med. Grupperingene i nettverket kan være autonome og selvstendige. Dette er noe vestlige myndigheter vet for lite om.

Etterretningsbommert

Cameron er overbevist om at en feilslått fokusering på terroristers bruk av biologiske og kjemiske våpen og satelittbasert etterretning i stedet for infiltrasjon, ikke har holdt mål.

– Angrepene i USA viser at terroristene har brukt ordinære våpen på en svært uordinær måte. Satelittbasert overvåkning gir deg bare en liten del av bildet. Men det største problemet er at ingen vestlige etterretningsorganisasjoner har klart å infiltrere disse gruppene. Det har vært flere generelle forvarsler i løpet av sommeren, men etterretningsorganisasjoner har ikke klart å komme til kjernen i disse advarslene. Man viste ikke når eller hvor terroristene skulle slå til, og klarte derfor heller ikke å unngå dem, sier Cameron.

Litt helt, litt skurk

Bildet av jublende barn og folkemengder som skyter i været av glede over attentatet mot USA har gått over tv-skjermene de siste dagene. Samtidig har de fleste muslimske statsledere tatt avstand fra aksjonen – selv Taliban har, kanskje av taktiske grunner, vist noe sympati.

– Sannsynligvis har Osama bin Laden støtte i den muslimske verden, men jeg tror vi kan snakke om en delt lojalitet. Jeg tror at vesten og i sær USA har skapt en enorm uvilje mot dem selv på grunn av en intervensjonslistisk politikk, som stort sett alltid har favorisert Israel framfor dem muslimske verden. På en måte har bin Laden blitt en gallionsfigur som står opp mot vesten. På den andre siden er jeg ganske sikker på at et overveldende flertall blant arabere i Midtøsten er forferdet over det som skjedde i USA forleden. De støtter ikke drapene på tusener av mennesker, selv om noen av dem at vesten selv har oppmuntret enkelte til å slå tilbake, sier Cameron.

Osama bin Laden

194 høy, tynn kroppsbygning, skjeggete og går med stokk, er blant de ti forbrytere i verden som FBI ønsker å få kloa i. Men selv en belønning på fem millioner dollar siden 1999, går han fortsatt rundt på frifot.

Men det er før USA angriper Afghanistan.

Dette har han (kanskje) stått bak:

1992

To hotell som rommet amerikanske soldater på vei til Somalia blir bombet i Aden i Jemen. CIA mener dette er den første bin Laden-aksjonen mot amerikanere.

1993

Egypteren Sheik Omar Abdel-Rahman og fire andre personer blir dømt for å stå bak bombeaksjonen mot World Trade Center i New York. 7 mennesker dør og flere hundre blir skadet. Den egyptiske gruppen, som antas å være en del av bin Ladens terrornettverk, ble også dømt for å ha planlagt å sprenge både World Trade Center, FN-bygningen og viktige motorveitunneler i byen på samme tid.

1998

Den 7. august, nesten simultant, smeller to bomber mot USAs ambassader i Nairobi i Kenya og Dar es Salaam i Tanzania. 224 mennesker omkommer, hovedsakelige lokale innbyggere. 12 amerikanere blir drept. Nesten 4.000 mennesker blir skadet i de voldsomme eksplosjonene. 20. august gikk USA til angrep på to påståtte geriljabaser, en i Afghanistan og en på en kjemisk fabrikk i Sudans hovedstad Khartoum. President Bill Clinton avbrøt sin ferie, og erklærte at disse basene trente terrorister og var en del av nettverket til den saudiarabiske mangemillionæren Osama bin Laden.

Fire tilhengere av Osama bin Laden ble funnet skyldig, og blant annet dømt til livstidsfengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

1999

En person med tilknytning til Osama bin Ladens nettverk blir arrestert i det han forsøker å komme over grensa mellom Canada og USA. Han har planer om et attentat mot den internasjonale flyplassen i Los Angeles, og velger å samarbeide med FBI i forbindelse med rettssaken mot de som USA antar stod bak bombeaksjonene mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania.

2000

17 amerikanske soldater ble drept i en selvmordsaksjon mot den amerikanske destroyeren USS. Cole utenfor Jemen. To menn kræsjet en liten båt fullastet med spesielt kraftige høyeksplosiver mot det amerikanske krigsskipet. Eksplosjonen forårsaket et gapende hull på 170 kvadratmeter, delvis under vannlinjen, og det er så vidt båten ikke synker.

80 mennesker ble arrestert etter lang etterforskning.

2001

Mest sannsynlig verdens mest omfattede terrorangrep skjer mot USA. Fire passasjerfly blir kapret på omtrent samme tid, og overtatt av piloter. Først raser det ene flyet inn i et ene av de to tårnene som utgjør de såkalte “Twin Towers” i World Trade Center i New York. 18 minutter senere flyr et nytt fly inn i det andre tårnet. Begge skyskraperne, som utgjør det finansielle sentrumet i USA og har kontorplasser til nærmere 50.000 mennesker, tar øyeblikkelig fyr. Etter kort stund raser de over fire hundre meter høye bygningene sammen. t ukjent tusentalls mennesker omkommer.

Samtidig styrter et fly inn i kontorkomplekset til forsvarsdepartementet Pentagon i Washington. Nesten 200 mennesker dør, inkludert personene i flyet.

De siste kaprede passasjerflyet styrter i Pennsylvania, og samtlige passasjerer, besetning og kaprere dør momentant.

Amerikanske myndigheter mener grupperinger i Osama bin Ladens nettverk står bak disse svært omfattende og velorganiserte terrorhandlingene. Selv nekter han for å være involvert, men gratulerer det han mener er “amerikanske grupperinger” som står bak det vellykkete terroranslaget.

Tallet over omkomne og døde er på langt nær klar, men havnemyndighetene i New York frykter at opptil 20.000 mennesker er døde.

Du vil kanskje også like