Orientering – et streif av historien


Orienterings historie inneholder en dramatisk fortelling om vekst og fall, helter og anti-helter og en samtid som ikke alltid spiller på lag.

Email: c20@nytid.no
Publisert: 2003-01-26

Historien tiår for tiår.

1950-tallet

Stikkord for 50-tallet er NATO, Joseph Raymond McCarty og Einar Gerhardsen.

En gjeng frustrerte sosialister sprenger all fornuft og danner andelslaget Orientering med forfatter, journalist og redaktør Sigurd Evensmo i spissen. Orientering, med tilholdssted i Akersgata, er avisa for de veldig sterke meningene: “Orientering – alltid mot blokkpolitikken”, som det slående heter. Bladet må leses, men mange våger ikke å innrømme det. De foretrekker å få den sendt hjem innpakket. Orientering er på 50-tallet et friuniversitet som utdanner kunnskapsrike bråkemakere. Blant de flinkeste elevene i klassen er drammensgutten Finn Rudolf Gustavsen. Det blir klart for Haakon Lie påsken 1958 da Orientering og Sosialistisk Studentlag får et flertall av Aps storingsrepresentanter til å underskrive på et opprop mot at det skal lagres atomvåpen i Tyskland. Haakon Lie blir forbannet. En ungdomstur til Øst-Tyskland i 1959 får begeret til å renne over for Lie: Gutta på tur blir ekskludert fra Arbeiderpartiet.

Finn Rudolf Gustavsen blir redaktør av Orientering fra januar 1959. Nå holder Orientering til i Folkets Hus. Det er noe stort på gang. Fjortendagersavisa skulle bli ukeavis. Innenriksstoffet blir utvidet og skarpere. 1. mai-nummeret under overskriften “Nei til atomvåpen. Ja, til sosialisme” inneholder bidrag fra den norske åndselite: Johan Borgen, Aksel Sandemose, Alf Prøysen, Haldis Moren Vesaas, Odd Eidem, Hartvig Sætra…

Det er noe stort på gang. Orientering utgir sin første bok “Istedenfor Atombomben” som selger i 15.000 eks. Det er noe stort på gang. I resten av Norge kryr det av politiske partier som har startet aviser. Orientering går motstrøms – og blir avisa som lager partiet.

Abonnement kr 195/kvartal

Men det er et annet tiår.

1960-tallet

Stikkord for 60-tallet er ettpartistatens fall, Vietnam-krigen og ungdomsopprør.

25. september 1960 slår landsmøtet i Arbeiderpartiet fast:

“Medlemmer av Det Norske Arbeiderparti kan ikke delta i den virksomhet gruppa Orientering driver og samtidig opprettholde sitt medlemskap i Det Norske Arbeiderparti”.

Finn Gustavsen er redaktør for Orientering fra 1959 til 1961. På fritiden bestemmer han seg for å lage et parti. Med litt hjelp fra Torolv Solheim, Per Maurseth, Sigbjørn Hølmebakk og Guttorm Gjessing da, så klart. Blant andre. Knut Løfsnes er partileder hele tiåret.

De kaller det Sosialistisk Folkeparti. Bare SF, blant venner. …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?