Orgastisk potens


Jeg tenker nå å sette et foreløpig punktum for denne spalten med et tema som ligger ganske nær Wilhelm Reich selv: hans begrep om orgastisk potens.

En ganske vanlig misforståelse av Reich er at han var en sprø sexguru som mente at sex og orgasmer var viktigere enn alt annet i livet. På 1930-tallet, da Reich bodde i Oslo, var også denne typen forestillinger utbredt. Mer konservative psykologer og medisinere, med Harald Schjelderup i spissen, kalte Reichs tenkning for seksualisme, og mente at Reich la altfor mye vekt på seksualitetens rolle i utviklingen av nevroser. Ola Raknes forsøkte forgjeves å oppklare misforståelsene som lå i uttrykket seksualisme, men til liten nytte. Fordommene mot Reich forteller en hel del om samfunnet vi lever i, og om seksualitetens vilkår i dette samfunnet – den gang som nå.

Betent. Nå er det i og for seg riktig at Reich satte seksualiteten i en særstilling blant biologiske funksjoner, men han mente likevel at seksualitet var like prosaisk som andre nødvendige livsfunksjoner, som for eksempel å spise eller å gå på do. Når seksualiteten fungerer slik den skal, er det heller ikke nødvendig å gjøre så forferdelig mye ut av den, skal vi tro Reich. Det blir litt som med tissing og blærefunksjon – det går liksom av seg selv, helt til noe ikke fungerer som det skal. Når seksualiteten ikke fungerer slik den skal, kan det bli et voldsomt rabalder, på samme måte som det kan bli det dersom noe mekanisk hindrer urinblærens utløp, og spenningen og trykket bygger seg opp. Å snakke om en god …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

torekierulfnaess@hotmail.com
Næss er lege og filosof. Fast kommentator i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte